Gabriela Míčová během focení vizuálu ke Královně duchů | foto: Tomáš Hejzlar

Folklor může být nebezpečný. Míčová si zahraje krojovanou Královnu duchů

  • 0
Jelínkovi byli židovská rodina ze Slovácka. Tedy než ji celou poslal folklorně zbožný kraj do koncentračního tábora. Novinka pražského A studia Rubín Královna duchů, která úvodní dvě věty používá v anotaci, vychází z textu rakouské nobelistky Elfriede Jelinekové.

„Je založený na fiktivním monologu dlouholeté přední herečky vídeňského Burgtheateru Pauly Wessely, jež byla zároveň nechvalně proslulá svým angažmá v nacistických propagandistických filmech,“ líčí režisér Ondřej Škrabal.

„Hrajeme ji dvě, Lucie Roznětínská a já. Popisuje svou práci, postoj k divadlu a slávě,“ přibližuje roli herečka Gabriela Míčová. „Královna duchů vychází z jejího vztahu k lidovosti, lidové zábavě či folkloru. To nás vedlo k tomu, že jsme text zasadili na Slovácko. Polovina rodiny Elfriede Jelinekové pocházela právě odtud. Byli to Židé z Uherského Hradiště, které místní poslali do koncentráku,“ vykládá Škrabal.

„Režisér neudělal v pravém slova smyslu dramatický tvar, ale spíše specifický druh scénické poezie, text se učíme po verších. Získává abstraktní formu, bude hodně záležet na vnímavosti diváka,“ upozorňuje Míčová. „Folklor je výplod 19. století a konzervuje v sobě myšlenky té doby, ke které patří i antisemitismus či šovinismus. To jsou ostatně témata, proti kterým Elfriede Jelineková brojí,“ říká Škrabal.

„Není to pro mne primární věc, ale už se objevily první reakce z folklorních kruhů. Folklor se u nás idealizuje, což může být nebezpečné. Byl totiž zneužíván nejedním totalitním režimem. A je zneužíván dodnes,“ uvažuje režisér. „Ale nechceme zvedat prst, doufáme, že se lidé i pobaví,“ dodává Míčová.

Premiéra Královny duchů je v sobotu 27. ledna.