Záběr z nastudování Krále Oidipa režisérem Janem Fričem v Národním divadle

Záběr z nastudování Krále Oidipa režisérem Janem Fričem v Národním divadle | foto: Patrik Borecký

Král Oidipús v Národním divadle nebude pieta, slibuje David Prachař

  • 0
Oidipús vás vtáhne do spodních proudů. Oidipús vás bude provokovat nemožností logicky pojmenovat Oidipa samotného. Oidipús obsahuje mystérium. To jsou tři věty, které své první premiéře v historické budově Národního divadla vetkl režisér Jan Frič.

Právě ve čtvrtek večer zde poprvé uvede inscenaci Sofoklovy klasiky Král Oidipús s Pavlem Baťkem v titulní roli. V antické tragédii pojednávající o nešťastném osudu milovaného a později proklínaného vládce Théb se dále objeví Jana Stryková jako Oidipova matka (a manželka) Iokasté, Igor Orozovič coby jeho strýc Kreón či Jana Preissová jako slepý věštec Teiresiás.

David Prachař si zahraje Diova kněze. „Vlastně takový šéf sboru, který zároveň funguje i jako vysoký církevní úředník. Je jakýmsi svědkem celé Oidipovy anabáze při hledání Laiova vraha,“ přibližuje Prachař svou roli.

„Vyhýbali jsme se laciným narážkám, ale antický text, aby mohl oslovit současné publikum, musí reflektovat to, že žijeme víc než dvě tisíciletí vzdáleni době vzniku hry,“ odpovídá herec na dotaz, zda se klasika dočká aktualizace.

„Národní divadlo by totiž nemělo být chápáno jako místo pietního aktu, pietou může být pocta Sofoklovi. Dát autorovi možnost, aby přeplul Acheron k nám živým a necelé dvě hodiny s námi bytoval na scéně Národního divadla,“ pokračuje herec a dodává citát přímo ze hry: „Kéž Bůh je s námi, kéž zachrání nás všechny.“

Tvůrci vedle původního mýtu slibují i detektivku, kde se sám Oidipús musí dosahu svých činů teprve dopátrat. Sofoklova hra zazní na jevišti Národního divadla v překladu Petra Borkovce a Matyáše Havrdy, kteří jej pro potřeby Národního divadla znovu revidovali.

Po čtvrteční a páteční premiéře se Fričův Král Oidipús dočká první reprízy 14. prosince.