Záběr z inscenace Koncové světlo

Záběr z inscenace Koncové světlo | foto: Patrik Borecký

I smrt se dá podat coby příběh s happy endem, hlásí Národní divadlo

  • 0
Dvojsmyslný název Koncové světlo nese chystaná premiéra pražského Národního divadla. Na Nové scéně se totiž poprvé objeví inscenace zaobírající se problematikou smrti a především našeho dnešního pohledu na ni.

Podle předlohy zdejšího dramaturga Jana Tošovského ji režíruje Jan Frič.

„Činohře bývá vyčítáno, že dělá jen depresivní inscenace. Tohle je zcela seriózní pokus pojmout smrt jako příběh s happy endem,“ hlásí Frič. „Je to takový pokus, jak a co se dá v dnešní ironické a nedůvěřivé době říkat z jeviště vážně a upřímně,“ dodává režisér.

Tvůrci si všímají, že se popis procesu odchodu z tohoto světa více méně shoduje napříč všemi kulturami. „Vize zářivého světla, cesta tunelem či pád do propasti, překročení mostu nebo řeky, setkání s moudrou světelnou bytostí. To jsou typické atributy zážitků, s nimiž se setkáváme u lidí, kteří prožili blízkost smrti a zase se z ní vrátili,“ uvádí autoři novinky v čele s Tošovským. Právě ono pověstné světlo na konci tunelu dalo novince i název.

„Strukturálně je předloha poskládaná z mnoha zdrojů. Nevím, zda se tomu dá říkat děj, ale v základě jde o příběh duše, a co se s ní může dít po smrti,“ upřesňuje Tošovský.

„Herci mají různé role, jen onou duší bude Magdalena Borová,“ upřesňuje k obsazení. Vedle ní se v Koncovém světle představí Saša Rašilov, Jindřiška Dudziaková, Matyáš Řezníček či hostující Mojmír Měchura. Posledně jmenovaný je i autorem hudby.

„Naše inscenace nechce být oslavou smrti, spíš pokusem o její staronové pochopení jako nedílné součásti života. Má být modlitbou za život, výzvou k pokoře před jeho velikostí,“ upozorňuje autor a dramaturg Tošovský.

„Protože život všech bytostí vychází z jediného základu, je hluboce vnitřně spojen. A pokud se nám podaří tuto jednoduchou skutečnost znovu pochopit a prožít, může to být krok k uzdravení našich životů i naší planety – jediné, kterou máme,“ dodává.

Koncové světlo si totiž pohrává s myšlenkou, že právě snaha západní společnosti smrt ignorovat je jedním z důvodů přehlížení horšícího se životního prostředí.

Novinka bude po čtvrteční a páteční premiéře k vidění 11. března. „Trochu tentokrát pozměňujeme usazení diváků. Normálně na Nové scéně prodáváme střed, boky zůstávají volné. Nyní to ale rozšíříme i do boků, aby nám diváci byli blíž,“ dodává ještě Tošovský.