Snoopy | foto: Profimedia.cz

Komiksový pes Snoopy se na pár dní stane hrdinou muzikálu

  • 1
Dětskému i dospělému divákovi znalému angličtiny bude určen nový muzikál Jsi dobrej, Charlie Browne, který od 13. do 21. května uvede Malé Vinohradské divadlo v Praze. Jeho hlavním hrdinou bude oblíbený komiksový pes Snoopy.

Představení inspirované příběhy dětského komiksového hrdiny Charlieho Browna a jeho pejska Snoopyho nastudovala společnost Prague Playhouse, která hry v angličtině uvádí v metropoli od roku 2003.

Ze zkoušky hry Jsi dobrej, Charlie Browne – zleva Caryn Stringererová (Snoopy), Brian Caspe (Charlie Brown) Lindsay Stewartová (Lucy)

Tvůrci muzikálu věří, že jejich představení rozesměje celou rodinu. "Řízné písničky se střídají s dojemnými okamžiky či rozpustilými scénami, které se točí okolo záležitostí jako je dospívání, vítězství v míčové hře nebo pravý význam štěstí," uvedla mluvčí souboru Dagmar Caspeová.

Komiks Peanuts (Buráci) vydával kreslíř Charles Schulz v řadě deníků a časopisů od roku 1950; za šest desítek let jeho prostřednictvím vytvořil nejdelší autorský literární příběh v dějinách. Jeho hrdinové se zařadili k největším hvězdám světového komiksu. Celkem bylo uveřejněno 17 897 proužků (stripů). Na vrcholu slávy četlo komiks na 355 milionů lidí v 75 zemích a v překladech do 21 jazyků.

Snoopy

Schulzův komiks byl jedinečný v tom, že v něm vystupují výhradně děti a zvířátka. Svět dospělých lze tušit až za hranicí kresby, rodiče či učitelé se objevují jen v reakcích dětí. Zároveň to ale není žádná idyla. Hrdinové seriálu – pejsek Snoopy, věčný smolař Charlie Brown se sestrou Sally, ptáček Woodstock a jejich sousedé Linus a intrikánka Lucy – sice působí jako veselé postavičky, jejich skutečné příběhy jsou však prodchnuty jemným a trpkým humorem vyprávějícím o smůle, deziluzích a osamělosti, zkrátka o realitě tohoto světa.

V Praze působící anglická divadelní společnost Prague Playhouse inscenuje ročně čtyři až pět představení v angličtině. Pořádá rovněž divadelní workshopy, scénická čtení a přednášky.

,