Kolegové o Smoljakovi: Ztratili jsme další nenahraditelnou osobnost

  • 4
Prázdnota, bolest, vakuum. Taková slova padají z úst známých osobností, když mluví o úmrtí režiséra, scenáristy a herce Ladislava Smoljaka.

Zdeněk Svěrák na filmovém festivalu ve ZlíněNechte mě truchlit

Zdeněk Svěrák, herec
"Jsem pozůstalý, nechte mě truchlit," odvětil na dotaz novinářů Smoljakovův dlouholetý přítel a kolega Zdeněk Svěrák, když jej v podvečer zastavili před vchodem do žižkovského Divadla Járy Cimrnana. Právě tam se sešli členové souboru, aby probrali detaily rozloučení se zesnulým.

Václav HavelBojoval do posledních chvil

Václav Havel, dramatik a bývalý prezident
"Dnešní odchod Ladislava Smoljaka mě hluboce a silně zasáhl, protože nás pojilo celoživotní přátelství a dlouhá desitiletí jsme spolupracovali. O jeho nemoci jsem věděl a také jsem věděl o tom, jak s ní do poslední chvíle obdivuhodně bojoval," píše bývalý prezident a dramatik Václav Havel na svých internetových stránkách.

Libuše ŠafránkováZůstane po něm vakuum

Libuše Šafránková, herečka
"Zůstane po něm velké vakuum, ale také spousta vzpomínek, krásné práce a ticho v srdci, které bude vždycky plné lásky a obdivu k jeho tvorbě. Ale také i lítosti, že nás tady nechal samotné," dodala herečka Libuše Šafránková, která se režisérem potkala mimo jiné ve filmu Vrchní, prchni!.

Jan HřebejkNezbývá než hluboce poděkovat

Jan Hřebejk, režisér
"Ladislav Smoljak má tak zásadní podíl na tom, abychom věděli, co je opravdový humor, občanský charakter a čeho lze dokázat vytrvalou partnerskou spoluprací, že bych neuměl vyjmenovat takových osobností pro sebe zásadních více než pět. Jeho dílo je intelektuální a přesto zlidovělo. Nezbývá než hluboce poděkovat a projevit soustrast jeho blízkým," reagoval na smrt Ladislava Smoljaka Jan Hřebejk.

Možná je mu líp s panem Cimrmanem

Hana ZagorováHana Zagorová, zpěvačka
"Je mi to moc líto, vážím si ho jako umělce i jako fantastického člověka a nikdy mu nepřestanu být vděčná za roli Elišky ve snímku Trhák. Pro českou kulturu toho udělal tolik... Možná je mu ale teď líp tam nahoře s panem Cimrmanem," zavzpomínala zpěvačka Hana Zagorová.

Režisér Dušan KleinBude mi moc chybět

Dušan Klein, režisér
"To je velmi smutná zpráva. Dozvěděl jsem se ji od vás. Ladislava Smoljaka jsem si vážil nejen jako profesionála z branže, ale i jako člověka s nekompromisními postoji, které si dokázal držet během minulého režimu i po něm. Bude mi moc chybět," uvedl režisér Dušan Klein.

Netušil jsem, jak vážná je situace

Zlín 2009 - Ondřej Kepka u své hvězdy na chodníkuOndřej Kepka, režisér a herec
"Dnes ráno mě tato zpráva zasáhla jako blesk a byla ještě umocněna tím, že jsem se potkal se Zdeňkem Svěrákem ještě v hotelu ve Zlíně. Při včerejším ocenění pana Svěráka (více ZDE) ve zlínském divadle jsem si zrovna vzpomněl na to, jakou úžasnou dvojici vytvořili s panem Smoljakem. Vůbec jsem netušil, jak vážná je situace. Ztratili jsme další jedinečnou nenahraditelnou osobnost. Já osobně nikdy nezapomenu na Kulový blesk a "vlak z Vizovic", který přiváží panu Smoljakovi panáka slivovice. Byla to pro mě jedna z nejlepších komediálních scén, kterou jsme kdy viděl," dodal Kepka.

Režisér Jiří Menzel Je mi to líto

Jiří Menzel, režisér
"Je mi to moc líto. Co víc k tomu říct," odpověděl obratem na SMS zprávu iDNES.cz režisér Jiří Menzel.

,