Saša Rašilov, Matouš Ruml, Cyril Drozda a Jan Řezníček v Zimní pohádce

Saša Rašilov, Matouš Ruml, Cyril Drozda a Jan Řezníček v Zimní pohádce | foto: Viktor Kronbauer

Odnesl to Shakespeare i Letní Letná. Malé scény však v létě zahrají víc

  • 1
Shakespearovské slavnosti, Letní Letná a Otáčivé hlediště jsou největšími oběťmi jarní nejistoty okolo letního divadelního hraní. Pořadatelé nabídnou úspornější verze programu. Malé scény v létě naopak hrají více.

Někde nouzový stav bral, jinde dával. Tak rozporuplně nakonec vychází bilance letošního letního divadelního hraní v kontextu jarních protipandemických restrikcí. Jistě, s ohledem na to, že ještě před měsícem pořadatelé v podstatě netušili, zda se jim za tehdejších přísných hygienických podmínek vyplatí hrát, zdá se současný stav jako výhra. I tak má několik obětí.

Odnesly to zejména Letní shakespearovské slavnosti, které musely ještě za dubnové nejistoty oznámit, že ruší letošní premiéru a že svou přehlídku odstartují až o měsíc později, tedy 21. července v Brně. Diváci tak přijdou o premiéru Bouře, kterou mělo nachystat režijní duo SKUTR.

Pořadatelé ji slibují na příští rok. Do Prahy, Brna a Ostravy každopádně zavítají úspěšné tituly z předchozích let, Bratislava si letos musí vystačit pouze s vlastními shakespearovskými tituly, v době sestavování programu totiž ještě nebylo možné překročit hranice.

V úsporném režimu se v srpnu uskuteční Letní Letná. Ač pořadatelé letošní ročník nejdříve úplně zrušili, tento týden oznámili, že novocirkusový festival uspořádají v kratší verzi mezi 18. až 25. srpnem. Vedle českých souborů se prý diváci mohou těšit i na zahraniční hvězdy; vše je však teprve ve fázi příprav.

Zřejmě nejpopulárnější letní scéna, tedy českokrumlovské Otáčivé hlediště, dokonce letos neotevře vůbec. Pauzu zde využijí k nezbytným opravám dosluhujícího zařízení, o které se prakticky od revoluce vedou spory.

Jihočeské divadlo chce výpadek divákům nahradit projektem s názvem Léto s Jihočeským divadlem. „Budeme hrát pod širým nebem na zámcích Nové Hrady, Červená Lhota, Blatná, ale také v Českých Budějovicích,“ hlásí za scénu Eva Marečková. Podobné turné chystá pro opravy domácího hradu i muzikálová Noc na Karlštejně.

Koronavirová krize, která divadelní provoz zastavila po většinu jarní části sezony, má však i jedno překvapivě výrazné plus. Některé soubory se díky předčasným prázdninám nezdráhají hrát v létě o to víc.

Příkladem budiž Letní scéna Štvanice, kterou tři ansámbly sídlící v pražské Vile Štvanice společnými silami budují pod tamním Hlávkovým mostem a na dalších dvou místech ostrova.

Plenérové hraní zde není novinkou, na Štvanici má už několik let koncem srpna premiéru venkovní úprava antické klasiky v podání Tygra v tísni. Ta letošní, Šílený Herkules, se však stane součástí zmíněné letní scény, na které se vedle Tygra v tísni podílejí i tamní Geisslers Hofcomoedianten a Divadlo Letí. Zároveň zde hostuje i A Studio Rubín a další menší produkce.

Letní scéna Štvanice odstartovala v sobotu a největším lákadlem bude patrně inscenace hry s všeříkajícím názvem Greta. „Greta Thunbergová je milovaný i vysmívaný symbol boje proti klimatické změně a taky nejúspěšnější influencerka celé jedné generace. Ale co se s touhle generací stane, až dospěje?“ ptají se tvůrci v čele s autorem a režisérem Mariánem Amslerem. Premiéra je 7. července.

Pokud se vrátíme k velkým letním produkcím, ty zbývající největší nakonec chystají program téměř beze změny. Jak Letní scéna Vyšehrad, tak Hvězdné léto pod žižkovskou věží nabídnou vše z plánovaného programu, a to včetně premiér.

Hudební festivaly, které přežily

Prakticky všechny větší hudební festivaly v souvislosti s koronavirem přesunuly termíny letošních ročníků na příští rok. Pár se jich ale konat bude. Ve dnech 25. a 27. června se uskuteční pouliční fest Praha Žije Hudbou, kde zahrají Lenka Dusilová, Zrní nebo Mucha. V Kladně v rámci festivalu Záře, který se bude konat 12. září, zahrají švýcarští The Young Gods. Počátkem srpna se uskuteční festival Ladná Čeladná za účasti Čechomoru, Janka Ledeckého nebo Vypsané fixy. V novém termínu 11. až 13. září se uskuteční Mystic Sk8 Cup. Na Žižkovské noci ve dnech 8. až 10. října vystoupí Mňága a Žďorp, WWW Neurobeat nebo Houpací koně. Fandové zemitějšího rocku nepřijdou ani o putovní akci Monster Meeting s koncerty kapel Traktor, Alkehol, Trautenberk nebo Sebastien. 

Na Vyšehradě, kde se nyní už hraje, má v pondělí premiéru novinka Duety s Monikou Absolonovou a Filipem Blažkem, Pod věží uvedou zjara přeloženou novinku Tik Tik s Terezou Kostkovou a Kristýnou Frejovou.

Pořadatel Hvězdného léta, tedy Divadlo Kalich, jen přesunulo start programu na 1. července. „Provozování divadla letos připomíná vojenské manévry, kdy se situace na bojišti mění každým okamžikem. Dobrá zpráva o rozvolnění mimořádných opatření nás zastihla uprostřed úprav provozu letní scény pro třetinu hlediště, na kterou by nás nepustily původní restrikce,“ přibližuje přemety posledních týdnů majitel Kalichu Michal Kocourek.

Vyšehradský pořadatel, tedy Studio DVA, plánuje otevřít i své produkce na Tvrzi Divice a Letní scéně Vítězná.

Program navíc přidává i Divadlo Ungelt, vedle tradiční Letní scény totiž přes prázdniny nechává v provozu svou kamennou scénu. Diváci se mohou těšit na jarní odložené premiéry, jako je Vejšlap či Dovolená paní Josefy. Návratem pak bude talkshow Haliny Pawlowské.

Letní hraní plánují i ústecké, brněnské či olomoucké scény.