Jitka Nerudová a Diana Toniková při zkouškách inscenace D1W1.

Jitka Nerudová a Diana Toniková při zkouškách inscenace D1W1. | foto: Kašpar

Válka ještě nezačala, oznámí v šesti momentech spolek Kašpar z Klubovny

  • 0
Tajemný název D1W1 nese nová inscenace pražského divadelního spolku Kašpar.

„Jsou to dvě aktovky. Jednu napsal běloruský spisovatel Michail Durněnkov, druhou Polák Michal Walczak. Název skrývá první písmena jejich příjmení,“ vysvětluje herečka Jitka Nerudová. „U té jedničky se domnívám, že to je naše první uvedení jejich děl,“ uvažuje.

Nerudová se objeví v první části nazvané Válka ještě nezačala. „Celá hra se skládá z šesti malých aktovek. Je to šest situací. Takže tam hraji šest rolí, každá situace je úplně jiná,“ vysvětluje. Spolu s ní se v první hře objeví už jen Petr Halíček a Aleš Petráš. Válka ještě nezačala divákům nabídne kaleidoskop minipříběhů, ve kterých jsou spořádaní lidé konfrontování s nezvyklou situací.

Hned navazující druhou hru nazvanou Dívka s papežem, která pojednává o dvou mladých umělcích v novém bytě, odehraje jiná trojice – Diana Toniková, Lukáš Jůza a Petr Halíček. Oba kusy spojuje režie Šimona Dominika a hlavně originální prostor Klubovny, kterou diváci od listopadu najdou v Jindřišské ulici.

„Ve většině představení si diváky sami vítáme, sami si pro ně chodíme k vratům, sami je obsluhujeme na baru,“ popisuje nezvyklý koncept, který Kašpar vyzkoušel už v bytě ve Vodičkově ulici. Klubovna se však nachází v suterénu a nabízí trochu větší prostor. „Po představení si s lidmi povídáme. To je pro většinu z nás příjemné, protože máme zpětnou vazbu,“ dodává ještě herečka.

D1W1 má v Klubovně premiéru 3. února.