Miloslav Mejzlík | foto: Lenka Hatašová, iDNES.cz

Když si mocní troufají. Mejzlík hraje v Kacířských esejích filozofa Patočku

  • 0
Symbolicky na výročí upálení Jana Palacha přichystal režisér Miroslav Bambušek premiéru Kacířských esejí. V novince, kterou připravil pro pražské Studio Hrdinů, se zabývá poslední etapou života Jana Patočky.

V úloze významného filozofa, který na sklonku života svou osobností zaštítil vznik Charty 77, se zde objeví Miloslav Mejzlík.

„Nedá se mluvit o hlavní roli, ale téma představení je Patočka. Navazujeme na scénické čtení, které se týkalo Charty 77. Nyní Bambušek na jeviště přenesl Patočkův vnitřní život,“ popisuje Mejzlík a přirovnává režisérův nejnovější kus k eposu.

Představení se totiž dotkne i doby a historických momentů, které Patočka prožil. „Patočkovo vnitřní myšlení ovšem bylo ovlivněno vnějšími okolnostmi,“ přitakává Mejzlík a dodává, že v novince nachází i momenty, které se vztahují k dnešku.

Bambuškova zapálenost

„Žádná poddajnost by nevedla k zlepšení, nýbrž k zhoršení situace. Čím víc strachu a poddajnosti, tím víc si mocní troufali, troufají a budou troufat. Jediný způsob, jak zmírnit tlak, je, že jsou znejistěni,“ cituje na důkaz pasáž, která v inscenaci zazní.

Mejzlík spolupracuje s režisérem Bambuškem dlouhodobě. „Je to pro mne šance setkávat se s mladými kolegy, jejich myšlením a názory na současný svět. A u Miroslava Bambuška mne vždycky zaujme ta jeho obrovská zapálenost pro věc,“ říká herec a potvrzuje, že se divák opět dočká výrazného režijního plátna plného projekcí, zvuků a obrazů. „Je to jeho rukopis,“ shrnuje.

Tvůrci dále slibují, že se v představení vedle motivu policejních výslechů mihnou i odkazy na Beethovena, Máchu a básníka Pavla Zajíčka. Poslednímu jménu ostatně Bambušek věnoval jedno ze svých nejoceňovanějších představení Pustina taktéž ve Studiu Hrdinů.

Vedle Mejzlíka se v Kacířských esejích objeví třeba Stanislav Majer, Marek Pospíchal nebo Jakub Gottwald. Mezi herci pak trochu překvapí jména filozofa a Patočkova žáka Miroslava Petříčka a skladatele Vladimíra Franze.

„Na jevišti je živá kapela, pan Franz s ní bude hrát. Pro představení složil originální hudbu. Miroslav Petříček do toho pak vnáší osobní filozofický rozměr,“ přibližuje Mejzlík jejich účast.

Po čtvrteční premiéře lze Kacířské eseje navštívit 21.–23. ledna a 14. února.