Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

K divadelní Thálii mají nakročeno Langmajer, Bílá i Stivínová

  19:24
Co do počtu nominací ovládl divadelní ceny Thálie muzikál Adéla ještě nevečeřela - v součtu se širšími jich nasbíral celkem pět. Šanci uspět na slavnostním galavečeru 28. března mají mimo jiné i Lucie Bílá, Zuzana Stivínová nebo Filip Blažek.

O ceny Thálie bojují i Zuzana Stivínová za Odcházení a Lucie Bílá se svojí Carmen. | foto:  Jan Zátorský, MAFRA

"Z Thálie nám vyrostla šestnáctiletá slečna, čekají jí určité změny," usmíval se na začátku tiskové konference k nominacím na nejprestižnější české divadelní ceny herec, režisér a prezident Herecké asociace Václav Postránecký.

Nominace na ceny Thálie 2008 - Lucie Bílá a Zuzana StivínováNominace na ceny Thálie 2008

Nicméně finálový večer 28. března opět proběhne v Národním divadle a opět jej budou moci sledovat diváci prvního programu České televize. A už počtvrté se role průvodce večerem ujme osvědčený herec, dramatik a režisér Antonín Procházka.

"Ceny Thálie se budou předávat v polovině období českého předsednictví Evropské unii. V roce, kdy oslavíme dvacetileté výročí od Sametové revoluce už totiž zdejší divadlo není jen záležitostí českou, ale celoevropskou, respektive světovou" dodal Postránecký.

Narazil tak na fakt, že se v letošních nominacích objevila jedna pětina zahraničních umělců. "Kromě nám nejbližších Slováků se v nominacích objevili i Číňan, Ital a Polka, navíc hrající v rodném jazyce na polské scéně divadla v Českém Těšíně. Byť jde o širší nominaci, je to novum," podotkl Postránecký.

Předsedkyně činoherní poroty Jana Paterová pak upozornila, že letos bylo rozhodování o nominacích velmi dramatické. "Rok 2008 se vyznačoval opravdu mimořádnými výkony, pokud vám v činoherních nominacích někdo chybí, pak vězte, že nám taky. Někteří se tam neprobojovali jen o jeden hlas," podotkla.

Z inscenace OdcházeníV ženské činoherní kategorii nakonec porota nominovala Petru Hřebíčkovou za titulní roli v dramatu Maryša, jak jí nastudovali ve zlínském divadle, Pavlínu Štorkovou za roli Jany v královehradeckém představení Panna Orleánská a Zuzanu Stivínovou za Irenu v Havlově Odcházení uváděném v pražském divadle Archa.

"Zuzana Stivínová podává v roli Ireny mimořádný výkon. Při našem rozhodování jsme vůbec nehleděli na to, za jakých okolností do role nastoupila," připomněla Paterová fakt, že Stivínová do hlavní ženské úlohy v Odcházení naskočila pouhých pár dnů před premiérou po odstoupení Dagmar Havlové.

PO HUMBUKU POCHVALA, ODCHÁZENÍ SE POVEDLO

Po všem humbuku, který kolem nové hry a inscenace Václava Havla vznikl, je úlevné to konstatovat: Odcházení v Arše v režii Davida Radoka je dobrá inscenace. Čtěte recenzi MF DNES.

V mužské kategorii mají na poli činohry šanci Norbert Lichý díky roli Mendela Singera v inscenaci Job ostravského Divadla Petra Bezruče, František Němec za Cecila v představení pražského Ungeltu Ledňáček a Filip Blažek za hlavní roli v Přeletu nad kukaččím hnízdem, jak jej nastudovali v příbramském divadle.

"Divadlo v Příbrami nastudovalo Přelet se samými mladými herci, a myslím, že sám Filip Blažek vám potvrdí, že podává tak skvělý výkon i díky mimořádné herecké souhře s ostatními," doplnila Paterová.

Aleš Háma a Jiří Langmajer v muzikálu Adéla ještě nevečeřela

Muzikálovou kategorii bez nadsázky ovládli aktéři muzikálu Ondřeje Brouska a Radka Balaše Adéla ještě nevečeřela. V mužské kategorii mezi sebe nikoho nepustili - šanci mají Jiří Langmajer za padoucha Von Kratzmara a Vlastimil Zavřel za komisaře Ledvinu - třikrát se objevují i v širších nominacích.

Porota uvažovala i o Zuzaně Norisové, která v pražském divadle Broadway hraje Květušku, a Petru Vondráčkovi, jenž tamtéž ztvárnil detektiva Cartera. Zaujal i Carter v uherskohradišťské inscenaci, kde ho hraje Tomáš Šulaj.

ADÉLA VYČNÍVÁ NAD BĚŽNÉ MUZIKÁLY

Je to vůbec poprvé, co se zdejší původní muzikálová adaptace filmového námětu odvážila vystavět svébytný, formálně pevný tvar.

Z muzikálu CarmenZa dámy v muzikálové kategorii bojuje Lucie Bílá za výkon v karlínské inscenaci muzikálu Carmen, proti které porota postavila Zuzanu Kolářovou z plzeňského divadla J. K. Tyla, kde exceluje v roli Velmy Kellyové z muzikálu Chicago.

"Za loňský rok členové poroty shlédli neuvěřitelných padesát muzikálových premiér. S alternacemi to bylo celkem sedmdesát představení," upozornil předseda muzikálové komise Zdeněk Barták s tím, že i v tomto oboru je čím dál tím těžší vybírat. "Nominovaní tak patří k absolutní špičce," podotkl.

Ceny za tanečně dramatický žánr pak Herecká asociace rozdělí mezi Natašu Novotnou z Taneční jednotky 420people, Editu Raušerovou excelující v Carmen na prknech Národního divadla Zuzanu Susovou za úlohu "M" v téže inscenaci. Za pány bojují Karel Audy z brněnského Národního divadla, Vladimir Gončarov z Ústí nad Labem a Richard Kročil z pražské "Zlaté kapličky".

CARMEN POTĚŠÍ, ALE DECH NEVEZME

Carmen je zajímavé představení, kvůli němuž však není nutné přepisovat žebříček nejlepších muzikálů.

V operním oboru nejvíce zaujaly Dana Burešová coby Alžběta v brněnském představení Tannhäuser a Christina Vasileva jako Mimi v představení La Bohéme, jak je uvádí pražská Státní opera.

Z mužů operní porota vybrala Tomáše Černého, respektive jeho Jeníka v Prodané nevěstě v Národním divadle a čínského pěvce jménem WeiLong Tao za roli Hoffmanna v Hoffmannových povídkách. Ty jsou k vidění v Severočeském divadle opery a baletu v Ústí nad Labem.

"Rádi bychom ocenili mnohem víc umělců, jenže z mnoha důvodů nominace širší být nemohou. Například loutkáři by se také chtěli do Thálií zapojit. Jenže z mnoha důvodů - i finančních - to nejde," řekl Postránecký.

  • Nejčtenější

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

13. dubna 2024  9:22

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil...

Zbrojířka filmu Rust půjde do vězení za zabití na 1,5 roku. Viník je Baldwin, míní

15. dubna 2024  21:44

Sedmadvacetiletá Hannah Gutierrezová-Reedová, která dohlížela na bezpečnost zbraní při natáčení...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kde budeme hrát? Populární Dejvické divadlo hledá útočiště

10. dubna 2024  14:42

I tak oblíbená scéna, jakou je Dejvické divadlo, nemusí mít kde hrát svá představení. Na sociálních...

KVÍZ: Jak dobře se orientujete ve filmech a rolích Rudolfa Hrušínského?

13. dubna 2024  10:30

Stačil mu jeden pohled a vyjádřil všechno, co si jeho postava v danou chvíli myslí. Rudolf...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vystupovat v Praze je často za trest. Lidé jsou tam zpovykaní, říká brněnský komik

16. dubna 2024

Premium Říká, že je cholerik a je snadné ho vytočit. Umí si však vystřelit sám se sebe a je přesvědčený, že...

Výstava Tima Burtona se po více než deseti letech znovu vrací do Prahy

17. dubna 2024  18:10

Známý americký režisér, producent, scenárista, básník, loutkář, Tim Burton se znovu vrací do Prahy....

RECENZE: Také na Švihově je pohodová osada. A ještě jalovější než v ČT

17. dubna 2024

Premium Víkendoví domorodci míří na schůzi v hospodě, kde mají hlasovat o nákupu sekaček. Tak na Prima+...

RECENZE: Hanuš s Donutilem předvedli hospodské drama z divokého východu

17. dubna 2024  11:15

Šmírování, stalking, elektronická stopa. Ale i generační střet mezi obyvateli bývalé NDR. To...

Gregory Porter v listopadu zaplní svým sametovým hlasem pražské O2 universum

17. dubna 2024  8:13

Dvojnásobný držitel Grammy a jazz-soulová legenda Gregory Porter vystoupí 4. listopadu v pražské...

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...