Vojtek s Thálií: Landa mi změnil život, s kapelou bych se sem nedostal

  • 22
„S kapelou bych se sem asi nedostal,“ řekl v Národním divadle Josef Vojtek. Spojení jeho jména a Ceny Thálie by možná ještě před rokem překvapilo, po sobotním předávání je však faktem, že zpěvák kapely Kabát má doma divadelní cenu v muzikálové kategorii. Vojtek ji získal za náročný výkon v muzikálu Mefisto.

Dvojrole Faust / Mefisto v Divadle Hybernia vynesla Josefu Vojtkovi Thálii v kategorii muzikál. Zpěvák kapely Kabát za sebou nechal Vojtěcha Dyka nominovaného za titulní roli v putovní Bernsteinově Mši i Romana Tomeše, který loni zaujal jako Jidáš v muzikál Jesus Christ Superstar Národního divadla moravskoslezského.

„Jsem nesmírně šťastný, že můžu jako rockový muzikant stát tady na pódiu Národního divadla. Strašně si toho vážím, protože bych se sem asi nikdy s kapelou nedostal,“ řekl Vojtek při převzetí ceny. „Takže díky Thálii jsem tady!“ dodal.

„Během letitého působení na české muzikálové scéně výrazně dospěl také herecky. V muzikálu Mefisto se zřejmě dočkal životní role, tedy dvojrole. Starého Fausta i Mefista hraje přirozeně, charismaticky a zpívá doslova ďábelsky,“ vysvětlila porota jeho nominaci.

Vojtek v proslovu vzpomenul na své muzikálové začátky. „S muzikálem jsem začal v roce 1996 a strašně rád bych poděkoval člověku, který mne k tomu přivedl. Myslím muzikál Krysař v divadle Ta Fantastika a byl to Dan Landa. Já mu nikdy nepoděkoval, ale on mi de facto změnil život,“ vyprávěl. Pak vedle rodiny děkoval režiséru Zdeňku Zelenkovi a celému týmu Divadla Hybernia, kde se Mefisto hraje.

„Snažím se ty role žít, aby lidé odcházeli s tím, že tam nestál Pepa Vojtek z Kabátů, ale Faust nebo Mefisto,“ dodal ještě zpěvák po skočení předávání.

,