Jana Štěpánková v televizní inscenaci Křišťálová noc (1966)

Jana Štěpánková v televizní inscenaci Křišťálová noc (1966) | foto: Česká televize / Vlasta Gronská

Bylo nám ctí, vzpomínají kolegové na zesnulou Janu Štěpánkovou

  • 32
Jako na velikou talentovanou osobnost vzpomínají na zesnulou Janu Štěpánkovou herečtí kolegové z divadelní scény, kde legendární herečka působila.

Zesnulá Jana Štěpánková posledních devět let působila v pražském Divadle Ungelt. Ještě na podzim zde spolu s Františkem Němcem hrála reprízy představení Pardál. Zdejší divadlo počítalo, že se legendární herečka po prodělaném zápalu plic do role v lednu opět vrátí. K tomu však už bohužel nedojde.

V oficiálním prohlášení Divadlo Ungelt uvedlo, že Štěpánková byla „osobností, kterou je možné obdivovat nejen pro její profesní, ale především lidské kvality“. „Nesmírně si považujeme, že naší scéně byla věrná, a že se v ní cítila jako ‚doma‘. Jana Štěpánková byla a vždycky bude jedna z nejzářivějších hvězd Ungeltu,“ zaznělo ještě.

„Jsem šťastný, že se po dlouholeté herecké pauze vrátila právě na jeviště Ungeltu a excelovala ve stovkách repríz v představení Na útěku napsaném snad přímo jí na tělo,“ uvedl ředitel Divadla Ungelt Milan Hein a připomněl představení, kde si Štěpánková více než čtyř set krát zahrála spolu se Zlatou Adamovskou.

„Jana Štěpánková byla velmi moudrý a vzdělaný člověk, skvělá herečka. Bylo pro mě ctí, že jsem s ní mohla pracovat,“ uvedla pak herečka Milena Steinmasslová, která si Štěpánkovou zahrála v populárním televizním seriálu Ranč U Zelené sedmy.

„Bylo to pro nás velké překvapení, protože paní Štěpánková měla jít ze špitálu domů. Jsem moc rád, že jsem se s ní potkal na jevišti a že se mi podařilo ji v roce 2012 po letech přemluvit, aby se ještě vrátila na vinohradské jeviště,“ uvedl pro ČTK Tomáš Töpfer. 

„Spolu s dalšími dříve narozenými dámami tady sehrála krásnou roli v představení To byla moje písnička, které bylo o stárnoucích herečkách. Sešly se tam s Janou Hlaváčovou, Danielou Kolářovou a Martou Vančurovou a dalšími,“ dodal ředitel Divadla na Vinohradech. 

Štěpánková zemřela po těžké nemoci v úterý ve věku 84 let. Jak uvedla Česká televize, rodina a blízcí přátelé se s ní naposledy rozloučili v pátek; přáli si totiž rozloučení pouze v úzkém rodinném kruhu. Vzpomínka v pražském Divadle na Vinohradech, kde strávila zhruba tři desítky sezon, proto bude pouze pietní. Nad divadlem vlaje černá vlajka a od pondělí začne v jeho prostorách vzpomínková výstava fotografií.

„Dáma! Noblesa, šarm a elegance. Mistryně se u žen neříká, tak tedy Paní herečka!,“ vzpomíná na Štěpánkovou dokumentaristka Alena Činčerová. „Když jsem s ní točila vzpomínky na krásné časy strávené v jejím milovaném divadle v Pardubicích, stála na jevišti a já chtěla, aby se kvůli kameře otočila zády k prázdnému hledišti. - To nemůžu, řekla. To je neúcta k divákům, k lidem. -  Pořád tahle slova slyším. A nejen na divadle,“ líčí Činčerová..

Paní Jana Štěpánková v roce 2014 vstoupila do Dvorany slávy:

5. dubna 2014

,