Petr Čtvrtníček v představení Láska v přímém přenosu

Petr Čtvrtníček v představení Láska v přímém přenosu | foto: Richard Kocourek

Jestli si chcete poplakat, musíte jinam, popisuje Čtvrtníček Hvězdné léto

  • 0
Na nezvyklém místě se letos hlásí o slovo nová letní scéna. V srdci pražského Žižkova, přímo pod televizní věží, totiž právě v pondělí večer zahajuje provoz Hvězdné léto. Prvním divadelním představením zde bude novinka Kalichu Láska v přímém přenosu s Petrem Čtvrtníčkem.

Premiérová letní produkce vznikla spoluprací několika divadel, vedle pořádajícího Kalichu zde své inscenace uvedou třeba Divadlo v Rytířské, Divadlo Verze či Divadlo Palace.

Ústřední premiérou Hvězdného léta je však představení Láska v přímém přenosu. V komedii Norma Fostera se diváci dočkají šesti příběhů z menšího města během jednoho večera. Ať už půjde o zážitek manželského páru, který má dostat zaplaceno za sex v přímém rozhlasovém přenosu, osud rockové hvězdy odolávající svodům sotva zletilé fanynky, či další neuvěřitelné „košilaté“ zápletky, všechny příhody se časem pospojují dohromady.

„Můj rozhlasák Eddie Sůva Nichols představení otevírá a končí, mezi tím se na jeviště ještě mrknu jako nešťastný účetní Davey a šéf striptýzového klubu Charlie. Na jednoho chudáka herce práce jak na kostele,“ popisuje své role Petr Čtvrtníček, který je jednou z předních tváří novinky.

V režii Romana Štolpy dále hrají Kristýna Frejová, David Suchařípa a Ivana Korolová v alternaci s Michaelou Tomešovou. „Na jevišti jsem poprvé se všemi, ale znal jsem ty lidičky a těšil jsem se na ně. I na pana Řípu,“ říká ke spolupráci Čtvrtníček.

„Je to komedie, jestli si někdo bude chtít poplakat, musí na jinou adresu,“ dodává ještě k novince herec, který jinak působí především ve svém domovském Divadle Na zábradlí, jež razí trochu jinou tvorbu. „Tenhle kus jde mimo dramaturgii Zábradlí, takže nejsem ve střetu zájmu. Už jsem v tom smyslu vypovídal na protidivadelním oddělení Policie České republiky,“ ubezpečuje Čtvrtníček. 

Hvězdné léto láká rovněž na nedávnou novinku Divadla v Rytířské Čas pod psa, kde se na pódiu setkají Eva Josefíková, Tereza Kostková a Máša Málková. Divadlo Palace pak pod žižkovskou věž přiveze čerstvou premiéru Vzpoura nevěst s Danielou Šinkorovou či Danou Syslovou. Letní reprízy sem směřují také populární inscenace Caveman a Cavewoman.

První ročník akce nabídne v padesáti večerech celkem třicet šest inscenací, poslední představení je naplánováno na 2. září. Pořadatelé upozorňují, že scéna má zatahovací střechu, takže produkci prý neovlivní ani nepřízeň počasí. „Scéna je skutečně dobrá, produkce myslela na všechno a tak máme i vyhřívané jeviště. Je radost tam účinkovat,“ hlásí ještě Čtvrtníček.

Z lodi na terasy

Kontrast proti odpočinkovým produkcím tradičně tvořil prázdninový divadelní provoz MeetFactory. Tým okolo dramaturga a dramatika Matěje Samce tak loni uvedl zamyšlené Psí dny, inscenace s Pavlem Neškudlou a Zuzanou Ščerbovou se netradičně hrála na holešovické náplavce v útrobách lodi Altenburg. Letos uvádí MeetFactory své Psí dny taktéž, ale kvůli uzavření lodi s nimi zamíří do bazénu Barrandovských teras.

Obnovená premiéra se koná taktéž v pondělní večer, MeetFactory návštěvníkům vzkazuje, že místo setkání je na tramvajové zastávce Hlubočepy v devět hodin večer. Halucinace na písečné pláži kazí jenom klišé okoralé alkoholičky, psali jsme v recenzi na loňské první uvedení zajímavého kusu.