Dějiště hry Psí dny | foto: MeetFactory

Horké Psí dny přečkají herci z MeetFactory na staré lodi Altenburg

  • 0
Nejjižnější místo Evropy, kam kdysi zabloudil Odysseus, aby ho tu na sedm let uvěznila Kalypsó, a kam dnes vyrážejí zbloudilci nacházet sami sebe. Na ostrově Ogýgie je extrémní vedro, často hoří a Julie a Jamie se naposledy pokoušejí oživit téměř vyhaslý cit. To jsou Psí dny, divadelní novinka MeetFactory.

Pražský prostor v režii Natálie Deákové navazuje na dřívější tradici letního hraní, kdy scéna divákům nabízela nezvyklá open air představení.
Vzhledem k současné rekonstrukci smíchovského kulturního centra však letošní novinku hostí loď Altenburg 1964 kotvící v Holešovicích.

„Je nově otevřená veřejnosti, konají se tam různé koncerty, večírky. Má takovou zajímavou syrovost, řekl bych, že příští rok už bude návštěva tamních míst podobně v módě, jako se to stalo pražské náplavce,“ předvídá dramaturg MeetFactory a autor textu Matěj Samec.

Za psí dny se obvykle označuje doba horkých letních dnů. „Období extrémních veder, na které lidské tělo a mysl reaguje určitou otupělostí, leností, ale možná také zvýšenou agresivitou, jistými změnami v žebříčku hodnot, stavem, který možná trochu připomíná opilost, právě v něm se odehrává děj naší inscenace,“ vysvětluje Samec.

V jedné z hlavních rolí, úloze Jamieho, se objeví Pavel Neškudla, Julii hraje Zuzana Ščerbová. Novinka má premiéru v pondělí.