Luboš Veselý a Bohdana Pavlíková v kusu Hladová země | foto: Michal Hančovský

Stůl, židle a bodláky. Hladová země vykreslí mysteriózní důlní město

  • 0
Vršení a následné vysypávání pytlů plných zahradnického substrátu doprovází video, které pražské Švandovo divadlo natočilo při výrobě plakátu ke své nejnovější inscenaci. Zemina zde bude velkým tématem, však se také novinka jmenuje Hladová země a pojednává o důlním městě.

Pod vedením zkušeného režiséra Štěpána Pácla tu představí zpracování původní hry současného českého autora Davida Košťáka.

Novinka vypráví o lidech z důlního města, kteří si v touze po nekonečné hojnosti a bezpracném životě nechali podrýt základy svých domů. „Hladová země je mým pozastavením nad fenomény, které mě nepřestávají fascinovat a na které hledím očima vyplašeného dítěte. Velké společenské změny, jež se rodí z rozmaru, zánik věcí, kterému všichni jen nečinně přihlížejí,“ uvažuje autor.

„Jako dítě jsem měl strach z neznáma, které se skrývalo pod postelí. Ten ve mně v různých formách přetrvává a přetavuje se i do hry – strach z věcí, jež se noří z minulosti, strach z prázdných míst, která zůstávají tam, odkud bereme,“ dodává Košták.

„V té hře je cosi mytického a živelného, co balancuje mezi ničivou katastrofou a životodárnou očistou. Cosi záhadného ze skotských detektivek Petera Maye, cosi temného ze skandinávských legend a cosi česky vtipného,“ shrnuje novinku, kterou Švandovo divadlo uvede ve Velkém sále, režisér Štěpán Pácl. Scéna na novinku láká jako na mysteriózní hru.

„Hladová země podle mne pojednává o rychlosti dnešní doby a společnosti. O ničení světa kolem nás. Je potřeba se zastavit a trochu zamyslet nad tím, co způsobujeme a čemu bychom mohli popřípadě předejít nebo zabránit,“ zamýšlí se mladý herec Filip Březina, budoucí posila souboru, který v novince hraje postavu Jakuba.

„Odstrkovaný jedinec, kterého společnost nebere v potaz. Důvod je prostý a povrchní. V řeči trochu zadrhává. Ale jak to tak bývá, je to jedna z nejlaskavějších postav hry, ale na úkor handicapu to nikdo nevidí,“ popisuje svou roli.

Scénu k Hladové zemi připravila Jana Kahounová. „Podle mého názoru minimalistickou – židle, stůl a bodláky. Inscenace pak, co se týče prostorů, je hodně funkční. To podle mě souvisí i s tím slovem ‚mysteriózní‘,“ uvažuje Březina.

Vedle něj diváci uvidí Bohdanu Pavlíkovou, Davida Punčocháře, Tomáše Petříka či třeba Denisu Barešovou v alternaci s Martinou Krátkou. Hladová země otevře svou tlamu na Smíchově už tuto sobotu.