havlovo Odcházení získalo Cenu Alfréda Radoka v kategorii Česká hra. Ocenění převzal autor osobně.

havlovo Odcházení získalo Cenu Alfréda Radoka v kategorii Česká hra. Ocenění převzal autor osobně. | foto: Michal Šula, MF DNES

Havel uvede své Odcházení ve Filadelfii, premiéry se osobně zúčastní

  • 1
První americkým divadlem, které uvede hru Odcházení exprezidenta a dramatika Václava Havla, bude filadelské Wilma Theater. Premiéra by měla být 26. května. Autor i s manželkou Dagmar osobně dorazí na první uvedení, uvedla pro ČTK Havlova tajemnice Sabina Tančevová.

Roli kancléře Riegera se v ní podle informací na stránkách divadla ujme David Strathairn. Ten byl za ztvárnění novináře Edwarda Murrowa ve filmu Dobrou noc a hodně štěstí (2005), který režíroval George Clooney, nominován na Oscara. Mimo jiné se objevil například také ve snímku Bournovo ultimátum z roku 2007.

Jitka Sloupová z agentury Aura-pont ČTK již dříve řekla, že filadelfské divadlo Wilma Theater se po vedením Blanky a Jiřího Žižkových vypracovala v jedno z nejuznávanějších repertoárových divadel ve Spojených státech. "Za svou domovskou scénu ji v USA považuje například Tom Stoppard," uvedla Sloupová.

David Strathairn ve filmu Dobrou noc a hodně štěstí

David Strathairn ve filmu Dobrou noc a hodně štěstí

David Strathairn ve filmu Divoká řeka

Ve filmu Divoká řeka si David Strathairn zahrál manžela Meryl Streepové

Žižka, který je pražským rodákem a počátkem 90. let natočil pozoruhodnou televizní verzi Havlova Larga desolata, bude i režisérem americké premiéry Odcházení. Na přípravě hry se podílí i Havlův dlouholetý překladatel do angličtiny Paul Wilson.

Wilson, který v 70. letech pobýval v tehdejším Československu a je signatářem Charty 77, se zúčastní i sympozia nazvaného Václav Havel: Umění nemožného, jež divadlo u příležitosti uvedení hry pořádá 30. května.

Vystoupí na něm i režisér Žižka a Martin Beck Matuštík z Arizonské státní univerzity.

Havel napsal Odcházení jako svou první novou hru po téměř 20 letech.

Světové Odcházení

Krob udělal z královehradeckého Odcházení hořkou tragikomedii
z inscenace OdcházeníUž samotná hra Václava Havla Odcházení byla úspěchem minulé sezony stejně jako první pražské uvedení v režii Davida Radoka. Velkým aspirantem na událost sezony nynější je i druhé české nastudování v hradeckém Klicperově divadle, které připravil Andrej Krob.

Britské Odcházení ztrácí závažnost
Z londýnské verze Havlovy hry OdcházeníBritské Odcházení akcentuje spíše rysy groteskní než existenciální a s chutí se chopí každé příležitosti pro gag, již hra nabízí.

Slovenské Odcházení není výjimečná inscenace, až na Labudova Riegra
Z inscenace OdcházeníKdyž bylo jasné, že Odcházení neuvede Národní divadlo, Václav Havel chvíli koketoval s myšlenkou, že svěří světovou premiéru Slovákům. Neříká se to lehce, ale je dobře, že to neudělal. Odcházení ve Slovenském národním divadle v režii Petra Mikulíka není špatná inscenace, ale ani výjimečná.

Premiéra příběhu o odchodu jednoho a příchodu druhého politika k moci patřila v roce 2008 mezi nesledovanější kulturní události v České republice. V zahraniční dosud bylo Odcházení nastudováno například ve Slovenském národním divadle z Bratislavy, pro jehož potřeby je přeložil Milan Lasica. Mělo premiéru v Polsku, Británii, Německu, Bulharsku či Chorvatsku.

Odcházení plánuje Havel také ztvárnit ve filmu. Svůj první celovečerní film začne exprezident a dramatik Havel natáčet 2. července. Přípravné práce na letní natáčení již začaly (více ZDE).

,