Záběr z vinohradské inscenace Harold a Maude

Záběr z vinohradské inscenace Harold a Maude | foto: Viktor Kronbauer

Maciuchová bude Maud. Inspirativní zjevení v dnešní jednoruké civilizaci

  • 0
V roli osmdesátileté zchudlé šlechtičny se na scénu pražského Divadla na Vinohradech vrací Hana Maciuchová. Zahraje si zde jednu z hlavních postav klasické romantické komedie Harold a Maud z pera Colina Higginse.

Jejím Haroldem bude mladý Marek Adamczyk, v dalších rolích pak diváci uvidí třeba Simonu Postlerovou či Šárku Vaculíkovou. Inscenace v režii Juraje Deáka má premiéru už tento pátek.

Vztah Harolda a Maud je velice specifický – jak mu rozumíte vy sama?
Myslíte specifický jejich věkovým rozdílem? Poznala jsem osobně, že věk ve vztazích nehraje roli.

Mohla byste jej k něčemu přirovnat? 
V naší současné jednoruké civilizaci, kdy se každý druhý občan drží mobilu jako klíště, potkáte-li ženu, která vám svou slunečnou velkorysou povahou, otevřenou náručí nabídne záviděníhodný kontakt, dialog, který s vlídností, humorem zprostředkuje sebepoznání, pak jste se setkal s Maude, inspirativním zjevením.

Kde jste ke ztvárnění své Maud brala podněty?
V lásce mých milovaných. Pak máme podobné životní zkušenosti a pro mne je buddhistické učení, existence duše také nadějeplné východisko.

Je to pro vás po delší době hlavní role na Vinohradech. Těšila jste se zpět na zdejší prkna?
Ano, vracím se sem jako do domovského přístavu, známého zázemí, mezi přátele, se kterými jsem prožila podstatnou část své herecké profesionální existence.

Jaká je spolupráce s mladým Markem Adamczykem?
Maude o Haroldovi tvrdí, že je citlivý, inteligentní. Já dodávám, jako Marek Adamczyk. Společně jsme s režisérem Jurajem Deákem procházeli situace textu Colina Higginse, hledali významy, aranžmá bez kolizí, střetů, jen s radostí.

Nemá z vás jako ze zkušené herečky přílišný respekt?
Vážený a milý, to je otázka pro Marka.