VIDEO: Vránové se naposledy poklonili Töpfer, Satoranský i Konvalinková

  • 3
Hlediště Divadla na Vinohradech se naposledy rozloučilo s dlouholetou členkou této pražské scény, herečkou Gabrielou Vránovou.

Gabriela Vránová ve filmu Stokoruna (1974)

Přišli zejména její herečtí kolegové, kteří se hodinu střídali v čestné stráži u rakve na mnoha květinami a věnci ozdobeném pódiu. Vévodila mu veliká fotografie herečky a lidé, kteří Vránovou měli rádi z jejích divadelních, televizních i filmových rolí, přinášeli a na pódium kladli květiny. Gabriela Vránová zemřela 16. června, bylo jí 78 let.

Poklonu jí na pódiu věnovali Igor Bareš, Naďa Konvalinková, Eliška Balzerová, Petr Rychlý, Jaroslav Satoranský nebo Otakar Brousek mladší. Rozloučit se přišli i Ivanka Devátá, režisér František Laurin, dramaturg Gustav Oplustil nebo rozhlasový režisér Karel Weinlich. Na závěr hodinové tiché vzpomínky se zvedla poslední opona.

Gabriela Vránová se do divácké paměti zapsala několika výraznými rolemi před televizní kamerou a její hlas dobře znají rozhlasoví posluchači. Celoživotní vášní umělkyně byla poezie, o které říkala že „to nejsou jen básničky, nýbrž způsob vnímání světa“. Vránová také jako učitelka vychovala několik generací herců.

Gabriela Vránová hrála v řadě televizních inscenací a filmů, seriálové role měla v Chalupářích nebo Sňatcích z rozumu. Díky svému specificky zabarvenému hlasu ji posluchači znali z rozhlasových her a pohádek. Neopomenutelná je také její práce v dabingu, za který obdržela Cenu Františka Filipovského. Členkou vinohradského divadla byla více než 40 sezon, ztvárnila například titulní role v představeních Nora a Maryša nebo vdovu Plajznerovou v divadelní pohádce Dalskabáty, hříšná ves aneb zapomenutý čert.

Z televizních rolí ji kdysi proslavila učitelka Hajská v seriálu My všichni školou povinní, hrála také první ženu vlastence Borna ve Sňatcích z rozumu, v seriálu F. L. Věk byla představitelkou slečny Betty. Filmové role Vránová ztvárnila ve snímcích Hledá se táta, Poklad byzantského kupce či Jak vytrhnout velrybě stoličku.

Její velkou láskou byla poezie a věnovala se uměleckému přednesu. Sama napsala desítky fejetonů, které se později staly základem knihy Magnetický vítr. Své zkušenosti předávala studentům na Pražské konzervatoři. Mezi její žáky patřili Vladimír Dlouhý nebo Zlata Adamovská. V dabingu byla hlasem Marilyn Monroeové, Catherine Deneuveové nebo Liz Taylorové.

,