Divadlo - ilustrační foto

Divadlo - ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Festival smíchu pobaví na vlastní nebezpečí

Divadelní Grand festival smíchu, který v neděli začíná v Pardubicích, se rok od roku rozrůstá. Jeho letošním cílem je zasáhnout maximum diváků včetně lidí, kteří do divadla běžně nechodí.

"Chceme rozšířit nabídku tak, aby si na své přišly všechny věkové i zájmové kategorie," popisuje mluvčí pořádajícího Východočeského divadla Radek Smetana.

Festival v neděli zahájí jako "předskokan" Radošinské naivné divadlo, na ostro přehlídka "pojede" od 18. do 25. února a nabídne několik programových sekcí.

Letos poprvé se představí kategorie nazvaná divadlo na vlastní nebezpečí, určená mladému publiku. Každý, komu je nad třicet, musí prý sám zvážit rizika, zda se na představení vypravit.

V rámci divadla na vlastní nebezpečí vystoupí například Dejvické divadlo s moderní groteskou Černá díra nebo brněnský BURANTEATR s hrou Milana Uhdeho Zvěstování aneb Bedřichu, jsi anděl.

"Novinkou bude i festiválek anekdot – Fórfest pro ty, kteří divadla normálně nenavštěvují," dodal Smetana.

Největší pozornost zůstane upřena na soutěžní část. Z ní odborná porota i diváci zvolí jednu inscenaci, která získá titul Komedie roku.

Letos se o trofej uchází například pražské Švandovo divadlo s Machiavelliho Mandragorou, liberecké Divadlo F. X. Šaldy s komedií dell’arte Vějíř či Slovácké divadlo se situační fraškou 1+2=6. Východočeské divadlo dává do hry interaktivní detektivní komedii Bláznivé nůžky.