Na festivalu se představí i Ensemble Damian s neobarokní operou Piráti od...

Na festivalu se představí i Ensemble Damian s neobarokní operou Piráti od Tomáše Hanzlíka. | foto: Michal Málek

Operní festival přivolá Městská strašidla, hrát bude i v kavárně

  • 0
Inscenace operních souborů z celé České republiky nabídne v příštích týdnech festival OPERA 2022. Kromě tradičních kamenných scén, které se vystřídají na jevišti Národního divadla, jsou v programu i produkce nezávislých ansámblů.

Přehlídku, která se koná již po patnácté, zahájí v neděli liberecké Divadlo F. X. Šaldy s Janáčkovými Příhodami lišky Bystroušky. Až do 29. března budou následovat na dvě desítky dalších představení. Přijet by měly i slovenské soubory, například Slovenské národní divadlo zahraje Dvořákovu operu Čert a Káča.

Z alternativních souborů představí Ensemble Opera Diversa hravé tituly pro děti shrnuté pod titul Městská strašidla, Ensemble Damian uvede autorský projekt Tomáše Hanzlíka Piráti, Run OpeRun dílo nazvané Logika chaosu. Jelikož po svém zkoumají operní žánr, pozvou jejich tvůrci diváky na různá, někdy i neobvyklá místa. Třeba Hausopera umístí site-specifik akci nazvanou Věčná slečna bledá do kavárny Adria.

Podle pořádající Jednoty hudebního divadla letošní festival vznikal ve složité situaci, neboť divadla svůj repertoár udržovala jen s obtížemi. „Připravovali jsme ho v době, kdy je podle nás obzvláště důležité zdůrazňovat význam divadla a celé kultury,“ poznamenává k tomu ředitelka přehlídky Lenka Šaldová.

Ceny vstupenek jsou nižší, než je v současnosti na pražských operních scénách běžné, zájemci o více představení jsou navíc zvýhodněni slevami.