Plakát k představení Ferrante Club

Plakát k představení Ferrante Club | foto: Studio Hrdinů

Geniální přítelkyně je jen výchozí bod, popisuje Goetzová Ferrante Club

  • 0
Veleúspěšná tetralogie Geniální přítelkyně tajuplné autorky Eleny Ferrante inspirovala nejnovější divadelní premiéru pražského Studia Hrdinů nazvanou Ferrante Club jen částečně. Spolu se třemi kolegyněmi se v novince objeví herečka Julie Goetzová.

„Ten román je pro nás výchozí bod, bereme si z něj situace, které nás fascinují a se kterými dál pracujeme a zkoumáme je,“ uvádí herečka Julie Goetzová. 

„Třeba téma násilí, téma postavení ženy ve společnosti i v současné době,“ vyjmenovává herečka, která se v novince objeví spolu s Johanou Schmidtmajerovou, Halkou Třešňákovou a Miladou Vyhnálkovou.

„Bude to spíš koláž, diváci si tam svoji linku najdou, ale po příběhu nejdeme,“ popisuje Goetzová dále. Všechny čtyři herečky vystřídají množství úloh. „Zkoušíme, co pro nás znamená Lili i Elena, každá na sebe bereme hodně rolí a poloh. V tom je ta práce zajímavá,“ přibližuje Goetzová v narážce na dvě postavy z knihy.

Ferrante Club vzniká v česko-polské spolupráci, režijně i autorsky za novinkou stojí dvojice tvůrkyň Iga Gańczarczyk a Magda Jiřička Stojowska. „Ohledně románu jsme vycházeli z ankety mezi čtenářkami v Polsku a u nás,“ pokračuje herečka. Vznikl tak mimo jiné archiv nejvýraznějších momentů, které čtenářkám obou zemí utkvěly v paměti. 

Téma emancipace žen režisérský tandem zajímá v průsečíku tří perspektiv: osobních příběhů, sociokulturních podmínek a literárních modelů.

„Náš původní záměr divadelně zpracovat komplikovaný osud výjimečné polské umělkyně Katarzyny Kobro se v průběhu práce nad tématem doširoka otevřel tématu specifičnosti ženského světa, svérázného ženského přátelství, a to prizmatem české a polské novodobé historie,“ říká ke zkoušení Ferrante Club umělecký šéf Studia Hrdinů Jan Horák. 

„Přesto věřím, že inscenace nebude srozumitelná jen polovině populace,“ dodává. Premiéra novinky původně plánované na březen bude 12. června.

Julii Goetzovou mohou diváci dále vidět v představení Věci v pražském A Studiu Rubín, kde hraje spolu s Janem Grundmanem. Kus v režii Evy Rysové nedávno dostal cenu pro nejlepší původní inscenaci frankofonní předlohy, kterou uděluje festival francouzského divadla Sněz tu žábu.