Jan Potměšil v inscenaci FC Rudý lev

Jan Potměšil v inscenaci FC Rudý lev | foto: Kašpar

Jan Potměšil ztvární srdcaře a legendu jedné anglické fotbalové šatny

  • 0
Prostředí anglického fotbalu a zákulisí fotbalové šatny nabídne nejnovější premiéra divadelního spolku Kašpar nazvaná FC Rudý lev. Hrát se bude v Divadle v Celetné, před diváky se představí Jan Potměšil, Miloslav Tichý a Jan Zadražil.

Příběh z prostředí oblastního anglického klubu a poloprofesionálního fotbalu sepsal současný britský dramatik Patrick Marber, autor populární hry Na dotek. „Podle mého názoru je to velice dobře napsané. Zdaleka zde nejde jen o fotbal,“ upozorňuje Potměšil. „Je to v první řadě o životě, touhách, vášni a vlastně i přátelství a spolupráci,“ vysvětluje herec. 

„Všichni zde spolu musí neustále vycházet a právě v tom nabízí hra určité napětí. Ve fotbalovém klubu se totiž potkává jeho legenda a vycházející hvězda,“ naznačuje zápletku.

„Divák může čekat zajímavý příběh o lidech, kteří se spolu potřebují domluvit, protože směřují za jedním cílem. Připadá mi, že to modelově může zapadnout do jakékoli oblasti. Něco podobného se děje i v divadle, v herecké šatně,“ uvažuje Potměšil. 

„Já sám jsem kdysi fotbal hrával, takže si kombinaci vášně, radosti, touhy a zároveň potřeby spolupráce dobře pamatuju,“ pokračuje herec a přiznává, že zkoušení pod vedením režiséra Filipa Nuckollse je velice intenzivní a náročné.

Právě Potměšil dostal roli zmíněné klubové legendy. „Hraji Johna Yatese, člověka, který v klubu začínal a spojil s ním celý svůj život. Hrál tam už jeho otec. Heats je kustodem, stará se o hráče i klub, má ho prostě hluboko v srdci,“ popisuje svou postavu.

Přestože se téměř celý děj FC Rudý lev odehrává ve fotbalové šatně, uvádí jej spolek Kašpar na velké scéně, tedy přímo v Divadle v Celetné. „Jsme velice blízko divákovi, hraje se na hraně jeviště,“ vysvětluje Potměšil, že novinka komorní vyznění rozhodně neztratí.

Anglický fotbal i fenomén fanouškovství je znám svými specifiky, přesto prý podle Potměšila nebylo třeba Marberův text příliš upravovat na naše poměry. Tvůrčí tým jej prý dokonce v rámci příprav diskutoval s některými tuzemskými fotbalovými legendami a zjistil, že zákulisí šaten je u nás víceméně stejné jako v Anglii.

FC Rudý lev má premiéru ve čtvrtek, první reprízy jsou na programu 11. a 12. března.