Balzerová je Hraběnkou. S komunismem jsem si nezadala, řekla Za scénou

  • 27
Eliška Balzerová se v pátek večer poprvé stane na prknech divadla Palace Hraběnkou. Hra vznikla podle stejnojmenného filmu s Jiřinou Jiráskovou v hlavní roli. „S komunismem jsem si nikdy nezadala. Věci, které říká Hraběnka, tak můžu říkat s čistým svědomím,“ řekla herečka v pořadu Za scénou.

„Nechtěla bych být někdo, kdo si s nimi zadal a teď se jim musí postavit,“ dodala. Hra podle filmového scénáře Jiřího Hubače se odehrává v roce 1958, kdy se na svůj znárodněný zámek i přes soudní zákaz vrací hraběnka Elizabeth Anna Marie, nyní domácí dělnice, aby tam oslavila sedmdesáté narozeniny.

S nápadem oživit známý film z roku 1993 přišla Eliška Balzerová poprvé před šesti lety, když sledovala prezidentskou debatu. „Viděla jsem dva kandidáty, z nichž jeden byl kníže Schwarzenberg a já jsem si najednou říkala, že by bylo potřebné tu hru hrát, protože je to hra o tom, jak Vítězný únor odebral majetek šlechtě a nedal jim možnost žít dál,“ vysvětluje.

K realizaci se však dostala až nyní, protože ještě během jejího působení v Divadle na Fidlovačce na tak obsáhlé představení nebyly finanční prostředky. „Ten projekt je hodně náročný a drahý, protože je tam potřeba postavit na scéně iluzi zámku i exteriérů,“ popisuje.

Za scénou

Za scénou je pořad, který vzniká ve spolupráci iDNES.tv, kulturní rubriky iDNES.cz a MF DNES. Divákům nabízí zajímavé hosty ze světa filmu, hudby nebo literatury (archiv pořadu najdete zde). Moderuje Monika Zavřelová.

Logo pořadu Za scénou

Ač se hra zabývá závažným tématem, stále se jedná i o komedii. Sama Balzerová říká, že má v některých scénách namále, aby se sama nerozesmála. „Je tam i komický prvek. David Novotný je komediant od boha, úžasný komik,“ říká o kolegovi, který ztvárňuje roli jejího komorníka Aloise.

Další představení v Divadle Palace prozatím Balzerová neplánuje. Žádnou zášť však po náhlém odchodu z Divadla na Fidlovačce necítí. „Jediná změna nastala v tom, že jsem patřila do nějakého souboru. Měla jsem tam kamarády a kolegy a najednou jsem solitér a nepatřím nikam. Na tuto situaci si musím zvyknout,“ říká o další éře své divadelní kariéry. „Nemám nikde svoje místo. To je moje novinka,“ dodává.