Muzikál Fantom Opery

Muzikál Fantom Opery | foto: Joyce Agency

Do Prahy míří muzikál Fantom Opery, ovšem ne od Lloyda Webbera

  • 5
Originální americký muzikál Fantom Opery míří do pražské O2 Areny. V sérii představení od 20. do 23. listopadu se podle pořadatelů představí přední osobnosti newyorského divadla a opery.

Scénu muzikálu vytvořil zesnulý broadwayský návrhář James Tilton. Režisérem muzikálu je Joseph Patton, osvětlení navrhla Marcia Maderová.

Autorem hudby i textů písní je newyorský tvůrce Ivan Jacobs, jehož verze nemá nic společného se slavným Fantomem Opery od Andrewa Lloyda Webbera, která je k vidění na různých místech světa, ovšem ne v zájezdní variantě, protože si to slavný skladatel nepřeje. Nejblíže je k vidění v Divadle Roma ve Varšavě a v divadle Madach Szinhaz v Budapešti. - více na www.thephantomoftheopera.com

Jacobsův muzikál je podle promotéra českých vystoupení v lecčems podobný původnímu románu. "Klade ovšem důraz na překvapující množství romantiky, tance a komických situací jeho různorodých postav," uvedla Bára Vokatá z pořadatelské agentury WTF.

Fantom opery je dramatický příběh, který popisuje zvláštní milostný vztah mezi Fantomem a jeho krásnou chráněnkou Cristinou. Tajemný netvor obchází divadelními katakombami a děsí členy souboru. Zároveň povzbuzuje talent mladičké sboristky Christine.

Když se namyšlená divadelní primadona La Carlotta rozhodne divadlo opustit, nahradí ji mladá pěvkyně. Její výkon uchvátí diváky i Fantoma, který pak z ní chce učinit operní hvězdu. Mladou sopranistkou je ale nadšen také bohatý divadelní mecenáš, vikomt Raoul de Chagny.

"Scéna se s neuvěřitelnou rychlostí mění více než dvacetkrát. K různým scénickým obrazům patří třeba slavná reprodukce původního lustru Pařížské opery, jenž se zřítí a roztříští o pódium," podotkla Vokatá.

. ZA KOLIK

Vstupenky na pražská představení od 20. do 23. listopadu jsou k dostání v cenách od 800 do 1400 korun.

V muzikálu se objevují stovky kostýmů, z nichž mnohé jsou ušité z hedvábí a saténu s desítkami tisíc flitrů a perel. "Zlatým hřebem plesu v tomto muzikálu pak jsou neobvyklé a poněkud dvojsmyslné a nádherné kostýmy, které jsou typické pro umělecký maškarní bál v Paříži 19. století, a také mnoho pravých benátských masek," říká Vokatá.