Lucie Štěpánková a Taťjana Medvecká během zkoušek Dobrou noc, mami

Lucie Štěpánková a Taťjana Medvecká během zkoušek Dobrou noc, mami | foto: Jan Malíř

Ungelt tuší, že si diváci letošní Letní scény budou chtít oddychnout

  • 0
Hned čtyř novinek se může dočkat divák, který letos vyrazí na tradiční Letní scénu Divadla Ungelt. Tou úplně nejčerstvější bude komedie Freda Apkeho Slepice na zádech, která si na hradčanské scéně odbude premiéru 14. června.

Dramaturg Ungeltu Pavel Ondruch slibuje duel dvou komediantů. V režii Jaromíra Dulavy se zde totiž v hlavních rolích představí Tatiana Dyková a Vojtěch Dyk. „Když jsou spolu na jevišti, vládne neuvěřitelně jiskřivá a zábavná atmosféra plná zvláštního humoru,“ popisuje Ondruch. Ungelt plánuje na Letní scénu hned patnáct repríz. „Slibujeme si od toho hodně: komedie je to tak bláznivá, až geniální,“ přemítá dramaturg.

Tatiana Dyková v Ungeltu září v milostném dramatu Skleněný strop, zdejší umělecké vedení jí proto hledalo další možnost realizace. „Když jsme pro ni vybírali nový titul, řádila už pandemie. Tatiana vytušila, že až omezení skončí a divadla se konečně otevřou, každý se bude chtít především bavit a oddechnout si. Její hlavní zadání proto byla komedie. A právě do Slepice na zádech se zamilovala na první přečtení,“ odhaluje Ondruch, kudy vedla cesta k novince, kde si vedle manželů Dykových zahraje malou roli i Radovan Klučka. 

Slepice na zádech se u nás dosud dočkala jen scénického čtení v Pardubicích, na Letní scéně tedy půjde o českou premiéru.

Mobilní zastřešení

Další novinkou bude představení Dobrou noc, mami s Taťjanou Medveckou a Lucií Štěpánkovou. „Žánrově se nachází úplně jinde než Slepice na zádech. Dobrou noc, mami navazuje na naši tradici vážných psychologických dramat,“ popisuje Ondruch novinku v režii Víta Vencla, kterou v Ungeltu nazkoušeli už na podzim během pandemie a která měla mít premiéru symbolicky v rámci oslav čtvrtstoletí divadla.

Další dva tituly se sice loni oficiálního uvedení dočkaly, ovšem pro následnou druhou vlnu je téměř nebyla možnost vidět. Jedná se o Vejšlap s Petrem Stachem, Martinem Písaříkem a Janem Holíkem a dále Dovolenou paní Josefy s velkým sólem Jitky Smutné. Čtyři zmíněné kusy doprovodí vedle tří agenturních představení se Simonou Stašovou i další produkce Ungeltu, namátkou Housle, Deštivé dny či klasika s Petrem Kostkou a Františkem Němcem Pan Halpern a pan Johnson.

Letní scéna sídlící v pražské ulici Nový Svět doznala během jara konstrukčních změn. Pořadatelé slibují nové dřevěné hlediště, nové sociální zázemí a především zastřešení, které lze vytáhnout v případě špatného počasí. Hrát se začíná 10. června, vstupenky jsou již v prodeji.