Doporučujeme

Plakát happeningu Tak nám zabili Ferdinanda

Plakát happeningu Tak nám zabili Ferdinanda | foto: Národní divadlo

Tak nám zabili Ferdinanda. Sto let po atentátu mohou Češi pomoci Bosně

  • 1
Pod názvem Tak nám zabili Ferdinanda připravilo Národní divadlo dva dny před koncem sezony happening ve prospěch povodňového konta Srbska a Bosny a Hercegoviny. Program plný hudby a improvizace je v plánu na sobotu 28. června na piazzetě naší první scény.

"V ten den uplyne 100 let od události, jejíž následky poznamenaly dějiny 20. století a svým způsobem pomohly vytvořit svět, v němž žijeme dnes. Jedná se o atentát na následníka rakousko-uherského trůnu Františka Ferdinanda d`Este a jeho choť Žofii Chotkovou, spáchaný v Sarajevu studentem Gavrilem Principem," uvedl mluvčí Národního divadla Tomáš Staněk.

Národní divadlo si rok 1914 připomíná řadou akcí. Vedle premiéry inscenace Roberta Wilsona 1914 je to i série diskusí Česká beseda na Nové scéně ND. "Přesto chceme sezonu i tuto sérii zakončit symbolicky. Proto jsme na den stého výročí připravili happening s názvem Tak nám zabili Ferdinanda, který se odehraje v prostoru před Národním divadlem a posléze na piazzetě.

Podpora Činoheráku

Od neděle 29. června do 6. července se na piazzetě uskuteční festival na podporu ústeckého Činoheráku. Spolek Činoherák Ústí, který navázal na více než čtyřicetiletou tradici tamního Činoherního divadla poté, co je vedení města zrušilo, získal povolení pro uspořádání celonárodní finanční sbírky. Patronem je Jiří Bartoška, který ve zlikvidovaném souboru působil v letech 1973-1978. Z výtěžku sbírky bude budováno zázemí pro Činoherák v bývalém kině Hraničář v Ústí nad Labem.

Odpoledne bude pokračovat speciálním vydáním Barování se Sandrou Novákovou, které přinese program plný hudebních překvapení, improvizace a glosování aktuální společenské situace," uvedl Staněk.

Během dne bude veřejnost moci přispět na sbírkové konto organizace Člověk v tísni ve prospěch povodněmi postižené Bosny a Hercegoviny a Srbska. Rozsáhlé záplavy si tam dosud vyžádaly nejméně 30 lidských životů.

Barování je komponovaný pořad s osmiletou tradicí, ve kterém vystupuje mnoho známých i méně známých umělců z herecké a hudební branže. Je to pořad kabaretního typu, ve kterém umělci vždy ukážou něco, co ještě nikdo nikdy neviděl. Moderátorem je Filip Rajmont.

Na piazzetě Národního divadla v sobotu 28. června odpoledne bez nároku na honorář vystoupí Lenka Nová, Vojtěch Lavička a Gipsy Spirit, Ondřej Ruml, Věra Nerušilová, Barbora Poláková, Jan Kalousek, Laterna magika, Lucia Šoralová, kapela Voila a mnoho dalších.

,