Ondřej Vetchý posílí Cimrmany, ač ho po škole nejprve jako herce zapudili

  8:58
Do své 52. sezony vstoupilo Divadlo Járy Cimrmana po smutném létě, kdy brzy po sobě odešly jeho dvě výrazné tváře. I proto oslovil Zdeněk Svěrák Ondřeje Vetchého, aby si zahrál v Dobytí severního pólu. Další známé herce však soubor zvát neplánuje, vystačí si z vlastních zdrojů.
Herec Ondřej Vetchý hostem diskusního pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Herec Ondřej Vetchý hostem diskusního pořadu iDNES.cz Rozstřel. | foto:  Dan Materna, MAFRA

Když Zdeněk Svěrák minulou sobotu přebíral čestnou Thálii za přínos českému divadlu, pronesl, že pokud něco pro naše divadlo udělal, bylo to vždy ve dvou. „Berte to tak, že Ladislav Smoljak nemá čas,“ uvedl s důrazem na neméně důležitou postavu Divadla Járy Cimrmana, která odešla už před devíti lety.

Jen v posledním roce a půl zastihlo kultovní soubor hned několik takto smutných zpráv: podobně jako Smoljak si už nikdy neudělají čas ani Bořivoj Penc, Václav Kotek či Jaroslav Weigel. Diváci se tak začali ptát, kdo známé tváře nahradí.

Od prosince se v roli Náčelníka objeví v Dobytí severního pólu Ondřej Vetchý. „Mluvili ještě o dalších dvou opusech, tak uvidíme, jak se s tím popasuji. Teď se musím vypořádat s Dobytím severního pólu,“ komentuje případnou další spolupráci Vetchý.

„Uvidíme, jak se bude u nás cítit a kolik času bude při svém vytížení mít. Mirek Táborský začal rolí Bystrozrakého v pohádce a dnes už hraje i v Záskoku a v Českém nebi,“ komentuje Vetchého nástup sám Zdeněk Svěrák.

Vetchý možnost zahrát si v legendárním souboru považuje za čestnou povinnost.

„Uvědomuji si, že kluci vytvořili něco naprosto světově unikátního. Cimrmany a jejich nadsázku, lehkost a hravost miluji od dětství. Vnímám je jako někoho, kdo zde spoluvytvářel kulturu druhé poloviny dvacátého století,“ popisuje herec a zároveň dodává, že se do souboru hlásil už v mládí.

„Po škole jsme se s Michalem Suchánkem shodli, že právě tohle by nás bavilo. Když jsme se ale o angažmá ucházeli, zapuzovali nás s tím, že jsme herci. Pan Smoljak dokonce řekl, že bychom prozradili, že neumí hrát,“ vzpomíná Vetchý.

Postupně se ale se členy souboru seznámil. „S pány Svěrákem, Bruknerem, Čepelkou, Vondruškou i Hrabětou jsme na sebe průběžně naráželi v různých filmech.“ Zdeněk Svěrák prý Vetchého oslovil asi před půl rokem. „Když jsem se na to chystal, přišly ty rány osudu, kdy soubor opustili nenahraditelní členové. Tehdy jsem Zdeňkovi nabídl, že jestli to myslí vážně, jsem připraven jim posloužit,“ popisuje herec.

Nejsme v nouzi

Je možné, že bude Ondřeje Vetchého následovat nějaká další známá tvář? „Neuvažujeme o tom. Z našich kulisáků se stali oblíbení herci, takže nejsme v takové nouzi, jak se může zdát,“ reaguje na dotaz Svěrák. Prý se často nestává, že by se souboru takto zvenčí herci hlásili. Ondřej Vetchý je tak výjimkou. „Chtěl si s námi pro potěšení zahrát už dávno,“ potvrzuje Svěrák hercova slova.

Divadlo Járy Cimrmana bylo založeno a dodnes funguje na zcela jiných principech než běžné scény. Pro profesionálního herce tak rozhodně nemůže být jednoduché do zajetého soukolí produkujícího tak specifickou poetiku zapadnout. „Jako principál divadla spoléhám na jejich hereckou inteligenci. Ta jim umožní stát se součástí souboru neherců tak, aby to ladilo,“ nebojí se spolupráce Svěrák. Před Vetchým už soubor takto posílili Miroslav Táborský či Vojtěch Kotek.

„Můžu se toho bát,“ potvrzuje Vetchý. „Ale trochu mi dává mandát, že celý herecký život působím v Činoherním klubu. Když vezmu Josefa Abrháma, Petra Čepka, Jiřího Hálka, Miloslava Štibicha, Jiřího Zahajského, Josefa Somra, Jiřího Kodeta a další... Všichni tihle herci oplývali svou autenticitou a schopností předvádět výsostně moderní herectví. Ve filmech dua Smoljak – Svěrák ostatně hráli a bylo to na nich postaveno. Jsem v těchto intencích vychovaný a takhle divadlo vnímám. Je to vlastně organické a přirozené, že se obrátili na mne,“ uvažuje Vetchý.

Rychlá mluva

„Těžší jsou pro nováčka semináře, kde je zakázáno hrát,“ upřesňuje Svěrák. „Kluci to umějí většinou nazpaměť. Já se budu zprvu koukat do textu a budu méně interaktivní, ale věřím, že si to postupem času osvojím,“ reaguje na úskalí seminářů Vetchý.

S Miroslavem Táborským, který musel jako profesionální herec projít podobným procesem, zatím nemluvil. „Zavolám mu. Jistá nevýhoda se může projevit v tom, že když má herec jako my souvislý monolog, může mluvit mnohem rychleji, a tím pádem to i odehrát rychleji, nežli je zde normou. To je úskalí, budu asi muset uměle zpomalovat,“ přemýšlí herec.

Nejde ale jen o herecké otázky, co musí slavný soubor řešit. Odchodem Jaroslava Weigela totiž přišli Cimrmani i o svého dvorního výtvarníka. Weigel se podílel na všech plakátech, kulisách, publikacích a vůbec celkové tváři divadla. Byl to právě on, kdo Divadlu Járy Cimrmana vtiskl ikonický secesní styl.

„Naše divadlo žádný nový kus nechystá a grafickou podobu publikací hlídá jeho syn Michal, který s otcem úzce spolupracoval. Společně vytvořili i Cimrmanovu kulatou známku,“ komentuje to Zdeněk Svěrák.

Jeho soubor tak bude nadále uvádět všech patnáct her. Tou nejbližší je sobotní repríza pětadvacet let starého Záskoku. Právě zde postupně nahradil Miroslav Táborský Jaroslava Weigela i Bořivoje Pence.

Pokračování seriálu Volha? Museli bychom počkat na vrásky, říká Kryštof Hádek

  • Nejčtenější

Buranství, říká o přerušení Kaščejevy na Českých lvech režisér Chlupáček

12. března 2024

Rozstřel Loni společně uvedli do kin film Úsvit, letos na televizní obrazovky vyslali minisérii To se...

RECENZE: Gabriela Soukalová ve sprše i v moři. Dokument jí zadal pózy

18. března 2024

Premium Pod názvem Gabriela Soukalová: Pravda se pořád vyplatí vešel do kin dokument, v němž se zpovídá...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

České filmaře zatkli při natáčení ve Vatikánu. Teď se chtějí vrátit zpět

16. března 2024

Premium Štáb snímku Ďáblova sbírka skončil po natáčení na Svatopetrském náměstí na policii, která zabavila...

Metoda Markovič: Scény z výslechů byly hodně intimní, říká představitel Hojera

13. března 2024

Rozstřel Herec Petr Uhlík, tvář dvou výrazných televizních projektů letošního roku: minisérií Metoda...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KOMENTÁŘ: Desatero pro všechny, kdo rádi hlásají velké pravdy

12. března 2024

Premium Málokdo si zapamatuje, kdo si o víkendu připsal České lvy nebo Oscary, ale zato se bude ještě...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Posedlost a láska k hudbě. Olga Malířová Špátová natočila dokument o Petru Jandovi

19. března 2024  7:30

Před třemi lety oslovili přátelé Petra Jandy dokumentaristku Olgu Malířovou Špátovou, aby o něm...

Vedle ořezaného stromu vyrostla nová Banksyho malba, má ekologický apel

18. března 2024  19:49

Nová nástěnná malba v londýnské čtvrti Finsbury Park přilákala davy lidí. A to i přesto, že se k...

RECENZE: Album Visions od Norah Jones je ospalá jazzová „pohodička“

18. března 2024  17:20

Vůbec nejnešťastnější hodnocení, které se může dostat jakémukoliv uměleckému dílu je, prohlásíme-li...

RECENZE: Bez nápadu. Justin Timberlake vydal až odpudivě prázdnou desku

18. března 2024

Premium O aktuálním albu Everything I Thought It Was hovořil zpěvák a herec Justin Timberlake ještě před...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...