Záběr z představení If At All, které na festivalu Divadelní svět Brno 2021 předvede izraelský Kibbutz Contemporary Dance Company | foto: Divadelní svět Brno

Letos poprvé s diváky uvnitř. Festival Divadelní svět Brno získal výjimku

  • 1
Festival Divadelní svět Brno po dlouhé nejistotě získal výjimku z opatření proti šíření koronaviru, začne tedy podle plánu 20. května. Hrát se bude naživo se sníženou kapacitou hledišť, a to nejen venku, ale i v divadlech. Pořadatelé zachovají i připravenou on-line část festivalu.

„Dlouhé a náročné jednání se vyplatilo a ministerstvo zdravotnictví se nám rozhodlo udělit výjimku z platných epidemických opatření, čímž festivalu coby jednomu z pilotních projektů rozvolňování umožnilo jeho plnohodnotnou realizaci už od prvního dne,“ uvedl Martin Glaser, ředitel pořádajícího Národního divadla Brno i celého festivalu. 

Tématem ročníku je Nová perspektiva. Prolíná se jak v programové skladbě, tak v šíři diváckých možností, jak celý festival prožít i virtuálně. Na festivalovém programu jsou některé premiéry, které soubory nemohly uvést v době uzávěry.

Patří mezi ně Manželská historie, kterou nazkoušel Divadelní spolek Jedl u příležitosti desetiletého výročí svého založení. V Mahenově divadle poprvé uvedou očekávané Majitele klíčů Milana Kundery, v Divadle Husa na provázku Setkání spiklenců a v divadle Reduta českou premiéru hry Doktorka britského dramatika Roberta Ickea. Některé inscenace českých nezávislých divadel vznikly v přímé koprodukci s Divadelním světem Brno.

Z loňského roku se do letošního programu přesouvá Antická linie, připravovaná jako pocta brněnským divadelním osobnostem Evě Stehlíkové a Františkovi Derflerovi a profil režiséra Jana Kačeny, jenž vlivem nešťastné nehody zůstává od podzimu 2019 v dlouhodobě vážném stavu v nemocnici.

Mezinárodní rozměr festivalu zůstane zachován díky on-line programu. Festival uvede zdarma inscenace z Izraele, Maďarska, Slovenska či Německa, včetně mnichovské interpretace Čechovových Tří sester režisérky Susanne Kennedyové nebo taneční inscenace If At All izraelského souboru Kibbutz.

Aktualizovaný program festivalu a informace o vstupenkách naleznou zájemci na webových stránkách. Pro návštěvu divadla bude zapotřebí platný test nebo doklad o očkování či prodělané nemoci.

,