Vilma Cibulková a Miroslav Etzler si společně zahráli například ve hře Všechno jen do putyk a ženským! v Divadle Ungelt.

Vilma Cibulková a Miroslav Etzler si společně zahráli například ve hře Všechno jen do putyk a ženským! v Divadle Ungelt. | foto: Divadlo Ungelt

Divadelní premiéry: Cibulková hraje v Řeznické, Etzler zase v Rytířské

  • 0
S nástupem podzimu se postupně probouzejí všechny divadlení scény a hlásí se s prvními premiérami nové sezony. Vilma Cibulková připomene Leni Riefenstahlovou v Divadle v Řeznické, Miroslav Etzler si zahraje v komedii Slawomira Mrožka v Divadle v Rytířské. Na Zábradlí chystají hru o smrti a našem poheldu na ni.

Divadlo v Řeznické - Leni
Pražské komorní Divadlo v Řeznické vstupuje do nové sezony s novým vizuálem. Jako první premiéru vybralo na tento čtvrtek hru slovenských autorů Valerie Schulczové a Romana Olekšáka. Leni je fiktivním setkáním legendárního moderátora Johnnyho Carsona, jehož The Tonight Show Starring Johnny Carson patřila třicet let k nejsledovanějším talkshow Ameriky, a kontroverzní Hitlerovy režisérky Leni Riefenstahlové.

Jaká je odpovědnost umělce za jeho dílo? Jaká je hranice mezi posluhováním ideologii, aktivní spoluúčastí na budování režimu a uměleckou tvorbou? Je možné převzít odpovědnost za dobu, ve které tvoříme? Otázky si tvůrci kladou v netypickém životopisném příběhu německé režisérky. V režii Viktora Polesného uvidí diváci v hlavní roli Vilmu Cibulkovou.

Divadlo Na zábradlí - Požitkáři
Nový kus dua Viceníková-Mikulášek otevírá jedno z největších témat života vůbec, a to smrt. V dřívějších dobách byla nezbytnou připomínkou života, dnes se eliminuje a upozaďuje. Tvůrci upozorňují, že i ta nejsmutnější témata v sobě skrývají velké divadlo a lze je vnímat odlehčeným způsobem. V první letošní premiéře pražského divadla se v pátek a v sobotu poprvé představí nové posily souboru Dita Kaplanová, Jana Plodková a Jakub Žáček.

„V inscenaci jsou použity texty Bernharda, Eaglemana nebo Nezvala, ale celkově jde o kolektivní a autorské představení,“ upozorňuje mluvčí scény Alexandra Poláková. V dalších rolích se představí Miloslav König či Magdalena Sidonová. Pražští diváci mohou páteční Požitkáře porovnat s úterní premiérou pohybové inscenace Smrt jsem já v pražském Divadle Alfred ve dvoře, která se zabývá podobnou tematikou.

Divadlo v Rytířské - Smlouva
V komedii polského klasika Slawomira Mrožka uvidí návštěvníci pražského Divadla v Rytířské tento pátek poprvé Miroslava Etzlera. Představí se jako autor komedií, který ve švýcarském hotelu čeká na telefonát z Hollywoodu. „Bar je dávno zavřený a on má před sebou poslední hlt whisky. Vtom přichází portýr, kterého tu nikdy předtím neviděl. Jejich zprvu nezávazný hovor vyústí až v dohodu, že portýr scenáristu zavraždí,“ lákají tvůrci. V roli portýra Etzlerovi sekunduje Karel Zima, režie se chopil Petr Kracik.

.