Filip Kaňkovský v novém nastudování muzikálu Cikáni jdou do nebe

Filip Kaňkovský v novém nastudování muzikálu Cikáni jdou do nebe | foto: Divadlo Bez zábradlí

Muzikáloví Cikáni jdou zase do nebe. Náročnější, barevnější a košatější

  • 4
Po šestnácti letech se do pražského Divadla Bez zábradlí vrátil muzikál Cikáni jdou do nebe. Opět režíruje Radek Balaš.

„Liší se v mnohém. Zaprvé jde o zcela nové obsazení ve všech rolích mladé generace cikánských rodin. A vzhledem k tomu, že jde o interprety na vynikající pěvecké úrovni, rozšířili jsme ve většině hudebních čísel harmonie vícehlasů, takže výsledek by měl působit po vokální stránce barevněji a košatěji,“ srovnává režisér obě verze.

Nové jsou prý i choreografie, na kterých se s Balašem podílela Jana Burkiewiczová. „Taneční čísla jsou mnohem dynamičtější a propracovanější, než tomu bylo u verze původní. A celkově se dá říci, že nová inscenace je pro všechny zúčastněné po všech stránkách náročnější, protože divácké nároky se výrazně zvýšily a já jsem se snažil tuto skutečnost nepodcenit,“ upozorňuje Balaš.

Muzikál vychází z původního stejnojmenného filmu z roku 1975. „Mám jej ve veliké oblibě. Jeden z mála sovětských filmů, který nebyl nijak zatížen komunistickou ideologií. Myšlenkou věčné touhy po svobodě dokonce jako kdyby socialistický řád nenápadně zpochybňoval. Jeho poetická obraznost je ryzí filmové umění,“ libuje si tvůrce.

„Film byl pro mne inspirací v okamžiku, kdy jsem se rozhodl, že jednu z hlavních písní muzikálu Nane Cocha bude zpívat malá holčička. Pokud je mi známo, žádná z českých verzí tuto variantu nemá,“ upozorňuje Balaš.

„My celý příběh odehráváme v počtu čtrnácti herců, což znamená zásadní uměleckou stylizaci. Tuto stylizaci podtrhuje i fakt, že máme svou vlastní verzi hudební. Její definitivní podobu vytvořili pro představení Ida Kelarová a Petr Malásek. Je to fascinující mix romské hudby a symfonického zvuku ve vzácné symbióze,“ pokračuje režisér.

Diváci se mohou těšit na výkony Petera Pechy, Zdeňka Žáka, Felicity Prokešové či třeba Filipa Kaňkovského. Písně zaznějí v romštině. „V češtině ztrácejí svou zvukomalebnou sílu, autenticitu a emotivní naléhavost,“ vysvětluje režisér.

Oficiální premiéry se nová verze dočká až 7. září, od července ji však lze vidět v předpremiérách. Nejbližší se plánují na 4. srpna v Brně a 19. srpna ve Slavkově.

Režisér Balaš jinak na listopad chystá obnovenou premiéru muzikálu Děti ráje, která byla původně plánována na tento duben. „Já jinak nyní především intenzivně pracuji na libretu původního muzikálu o prvním českém letci Janu Kašparovi. Hudbu k němu píše můj dlouholetý kamarád a skvělý muzikant Ondřej Brousek,“ popsal Balaš. Nový muzikál vzniká pro Východočeské divadlo v Pardubicích.