Divadlo - ilustrační foto

Divadlo - ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Chceme být vašimi sousedy, touží azylanti

Naprosto zaměnitelné prostředí haly luxusní kancelářské budovy se stalo dějištěm netypického divadelního představení nazvaného Divnej soused.

V karlínském komplexu Danube House hraje až do 28. září pražské Divadlo Archa o uprchlících, kteří mají všední přání: získat domov, stát se někomu sousedem. V inscenaci účinkují žadatelé o azyl doplnění herci Petrou Lustigovou a Josefem Rosenem.

"Inspirovala mě vlastně jedna z našich hereček, Čečenka Marina, jež mi svěřila právě tuto prostou touhu. Základem multimediální inscenace je příběh cizince, který žije ve městě, potýká se s úředníky i cizím prostředím," říká režisérka Jana Svobodová. Základem inscenace jsou otázky, jež kladla uprchlíkům.

Archa již několikrát připravila kusy založené na osudech obyvatelů azylových táborů. Jejich jevištěm však byl dosud jen tábor.

"Na karlínské administrativní budově nás fascinuje nejen její kvalitní architektura, ale také skutečnost, že by mohla stát kdekoli na světě. Univerzální prostor nezatížený tradicí. Proto je ohromná výzva přinést sem dotek jiných kultur," míní Jana Svobodová.

Bonusem pak je fakt, že atrium domu, v němž se nedávno proháněl Daniel Craig coby James Bond, má vynikající akustiku.

Divnej soused má před sebou sedm repríz. "Těžko říct, zda se pak bude znovu hrát. Není totiž jisté, zda herci dostanou u nás azyl," uvedl ředitel Archy Ondřej Hrab.