Pantomima

Pantomima - Pantomima - ilustrační foto | foto: David Neff, MF DNES

Česká pantomima žije a slaví padesátku

  • 2
Česká pantomima slaví půl století existence. Žánr, který zdaleka není mrtvý a podle mnohých naopak prožívá významnou renesanci, oslaví festival Mimraj.

Začne 1. srpna a s přestávkami potrvá až do konce roku. Právě první srpnový den roku 1956 se na hospodářském dvoře pražského Klementina uskutečnilo absolventské představení tanečního oddělení pražské konzervatoře.

Šlo o večer tří pantomim, v němž tančil Ladislav Fialka, mim, který se později stal symbolem pro pantomimu nejen doma, ale i v zahraničí.

Moderní oslavy pantomimy
"Fialka ani jeho spolužáci nemohli tušit, že tímto představením zakládají novou tradici starého umění a že pro pantomimu získávají desítky následovníků. Vzdor tomu, že jsme byli odtrženi železnou oponou, Fialka později proslavil českou pantomimu v pěti světadílech a prošlapal cestu generacím následovníků. Po padesáti letech je skutečně co bilancovat," říká Boris Hybner, jeden z organizátorů festivalu.

Přehlídka Mimraj začne na stejném místě v Klementinu právě 1. srpna večerem tří pantomim a pouličním průvodem s mottem "vyhánění nudy z Prahy". "Nepůjde rozhodně o rekonstrukci Fialkova představení, pantomimu chceme oslavit moderněji," konstatuje koordinátor festivalu Adam Halaš.

O den později se v Klementinu uskuteční představení pouličních divadel, 3. srpna se zde odehraje premiéra představení Terezy Dobiášové a Pavla Kheka Madames! Messieurs & Deburau kombinující činohru s pantomimou.

Inscenace, jež si vzala za námět život zakladatele novodobé pantomimy Jeana Gasparda Deburaua, se bude několik dní reprízovat. Do konce prosince pantomima zavítá mimo jiné na festivaly Letní Letná, Mimoriál Kolín, Next Wave a vlastní sérii představení bude mít od září v divadle Komedie. Tam by měl například Boris Hybner uvést premiéru svého nového představení Gagmooni.

Ženský element
Mimraj dorazí v říjnu také do Brna, kde přislíbil účast Bolek Polívka. Tečku za Mimrajem udělá v polovině prosince večer nazvaný Mimsession, který chce být symbolickým předáním štafetového kolíku mladým mimům.

Pantomima, to už dávno nejsou jen bílá tílka, přiléhavý trikot a cvičky. Právě Mimraj chce představit nové polohy pantomimy, jako je například clownerie a groteska. "Pantomima se stále proměňuje. Momentálně do ní vstupuje silný ženský element. Dříve dominovali pantomimě muži, nyní naopak početně převažují studentky," tvrdí Hybner.

Vysvětlení, proč se na pantomimu u nás masivně vrhly ženy, nezná. "Budeme to moci vysvětlit s odstupem třeba dvaceti let. Osobně si to vykládám tak, že to souvisí se vzestupem žen ve společnosti vůbec. Řada studentek jsou vystudované tanečnice, které však neláká být jen estetickým objektem v nějaké choreografii, ale chtějí samy vyprávět a jednat," dodává Hybner.