Ceny Thálie 98 jsou rozdány

- Do hvězdné galerie divadelního umění se v sobotu zapsaly další osobnosti. Na slavnostním večeru v Národním divadle převzaly výroční ceny Thálie za celoživotní mistrovství herečka Jiřina Jirásková, operní pěvkyně Milada Šubrtová a profesionální tanečnice Zora Šemberová, která se po pětatřiceti letech strávených v pražském a brněnském Národním divadle věnovala práci pedagogické. V roce 1968 emigrovala do Austrálie, kde žije dodnes. "Nevěřila jsem, že ještě někdy stanu na jevišti Národního divadla, kde jsem strávila téměř 40 let," řekla dojatá Šubrtová.

V sobotu o osmé hodině večerní začalo v Národním divadle v Praze udělování cen Thálie - ocenění divadelních interpretů za rok 1998, udělované Hereckou asociací. Hlediště bylo zaplněno (nejen) divadelní honorací a necelé dvě hodiny předávání, plynule koordinované Borisem Rösnerem, proběhly uhlazeně, za dlouhých potlesků a vzdávání mnoha díků.
S předáváním ocenění Americké filmové akademie, zlatých postav Oskarů, se divadelní večer provinčních Thálií pochopitelně srovnávat nedá - tolik pompy a výstředností by se na prkna ND ani vejít nemohlo. Takto mohlo udílení cen pod zlatým altánkem Národního divadla alespoň příjemně překvapit tím, jak kultivovaně večer ubíhal - více či méně šťastní noví držitelé neunavovali publikum sáhodlouhým hraním se slovy díků, snad až na paní Ivu Janžurovou - její dojetí u mikrofonu dokázalo přednést přítomným i sobotní ranní historku o kolizi hereččina vozu a sloupku vrat. Že může být vyslovení díků během krátkého proslovu prodchnuto i vtipem, dokázal pan Ivo Žídek.
Prezident Mezinárodní asociace herců Thomas Bolme ze Švédska připomněl, že 27. březen je Světovým dnem divadla a o překvapení se pak postarala manželka prezidenta Dagmar Havlová, jež měla záštitu nad šestým ročníkem Thálie - herci a zvláště publikum jí prý opravdu chybí, a tak její jednání s vedením divadla na Vinohradech povede k tomu, že na podzim bude česká první dáma opět ke spatření na prknech divadelního jeviště.
Večírek Thálií za rok 1998 proběhl hladce, klidně a v pomlkách mezi fanfárami, za potřásání rukou a líbání (většinou) na tváře, i trochu nudně.

Jaké tedy byly kategorie a kdo v které zvítězil?

Thálie pro mladého umělce do 33 let
Vítězem v této kategorii se stal herec Jiří Langmajer z pražského Divadla Na Vinohradech.

Thálie za operetu a muzikál - ženy
Thálii za rok 1998 obdržela Petra Jungmannová, a sice za roli Harry v muzikálu Babylon, uváděném na scéně Městského divadla v Brně.
Druhou nominovanou v této kategorii byla Bára Munzarová (Áda v komedii Holka nebo kluk, uváděné na plzeňské scéně.)

Thálie za operetu a muzikál - muži
Thálie za rok 1998 byla v této kategorii udělena Ladislavu Županičovi za roli transvestity Albína v muzikálu Hudebního divadla Karlín Klec bláznů.
Dalším navrženým byl Martin Havelka (Che v muzikálu Evita na scéně Divadla Spirála).

Thálie za balet, pantomimu, současný tanec - ženy
Vítězkou v této kategorii se stala lvovská rodačka Nelly Danko za roli Isabelly Duncanové v projektu Isadora baletu Národního divadla v Praze.
Dále byly v této kategorii navrženy: Tamara Černá za sólo v Mozartově Requiem (Národní divadlo moravskoslezské v Ostravě) a Zuzana Susová jako Marie v Louskáčku (balet ND v Praze).

Thálie za balet, pantomimu, současný tanec - muži
Tuto Thálii získal tanečník Jiří Pokorný - za ztvárnění role Sergeje Jesenina v projektu Isadora baletu pražského Národního divadla.
Dalšími navrženými byli v této kategorii Jan Kadlec coby Drosselmayer v baletu Louskáček (Národní divadlo Praha) - ten již Thálii jednou získal, a sice v roce 1994 - a Richard Kročil za roli Tanečníka z choreografie Tnaečník na provaze (Národní divadlo moravskoslezské v Ostravě).

Thálie za operu - ženy
Vítězkou této kategorie se stala Eva Dřízgová - Jirušová se svou Mélisandou v Debussyho opeře Pelleás et Mélisande (Národní divadlo moravskoslezské Ostrava). I tato pěvkyně již v minulosti jednu cenu Thálie získala - v roce 1996.
V této kategorii byla dále navržena Zdena Kloubová s rolí Fiordiligi (Cosi fan tutte, Stavovské divadlo).

Thálie za operu - muži
Thálii 98 v této kategorii získal barytonista Vladimír Chmelo jako Fanuel z opery Nerone (Státní opera).
Dalším navrženým byl Roman Janál coby Guglielmo z inscenace Cosi fan tutte uváděné ve Stavovském divadle.

Thálie za činohru - ženy
Vítězkou v této kategorii se stala Iva Janžurová jako Winnie v Beckettových Šťastných dnech (scéna Kolowrat ND Praha).
Dále byly v této kategorii navrženy Vendula Křížová s titulní rolí hry Sylvie (Divadlo Ungelt Prah) a Zdena Herfortová, která již jednu cenu Thálie v minulosti získala, s rolí Gurmyžské v Ostrovského hře Les (Městské divadlo Brno).

Thálie za činohru - muži
Vítězem této kategorie se stal František Němec za výjimečnou hereckou kreaci jako Wilhelm Furtwängler v Harwoodově hře Na miskách vah na jevišti Stavovského divadla.
Mimo něho byli dále navrženi Karel Roden coby Bruno v Crommelynckově komedii Velkolepý paroháč (Divadlo v dlouhé) a Ivan Trojan jako Hejtman z Gogolova Revizora (Dejvické divadlo).

Výroční ceny Thálie za celoživotní mistrovství převzaly operní pěvkyně Milada Šubrtová, profesionální tanečnice Zora Šemberová a herečka Jiřina Jirásková.

Zvláštní cenu kolegia Thálie předal jeho předseda Radovan Lukavský pražskému Divadlu na Fidlovačce. Převzali ji Eliška Balzerová a Tomáš Töpfer.