Lucie Bílá během zkoušek muzikálu Sestra v akci

Lucie Bílá během zkoušek muzikálu Sestra v akci | foto: Lukáš Fronk

Šanci na Thálii mají Veronika Kubařová, Lucie Bílá i Natálie Grossová

  • 7
Známá herecká jména v nominacích na Ceny Thálie za loňský rok nabízejí především ženské kategorie. Z divadel nejčastěji znělo jméno Národního divadla moravskoslezského.

Co do známosti mezi nominacemi zazvoní především ženská činohra a muzikál.

Čtěte recenze s nominovanými

Na činoherním poli se totiž o sošku utkají Veronika Khek Kubařová z Dejvického divadla za svůj výkon v inscenaci Interview, kde ztvárnila hereckou hvězdu Katju. Soupeřkami jí budou Eva Salzmannová, která zaujala náročnou rolí v monodramatu Jasno Lepo Podstín Zhyna, jenž uvádí pražská MeetFactory, a Tereza Dočkalová, jež ztvárnila titulní roli v Noře (Domeček pro panenky) v Divadle pod Palmovkou. Herečky za sebou nechaly třeba Pavlu Beretovou či Janu Preissovou, které loni zářily v novinkách Národního divadla a které skončily v širších nominacích.

Tři Ondřejové neprošli

Mezi muži v činohře zaujal Daniel Bambas rolí Edwarda Kynastona v mladoboleslavské inscenaci Krás(k)a na scéně, dále Martin Finger za hlavní roli v chváleném dramatu Homo Faber, jenž uvádí ústecké Činoherní studio a Robert Finta v inscenaci Teď mě zabij z Národního divadla moravskoslezského. Do finále se nedostali Ondřej Brousek za svého vinohradského Peera Gynta, Ondřej Kavan s rolí Hitlera v Už je tady zas! pražského Divadla Na Jezerce či za první scénu Ondřej Pavelka v Noční sezoně.

V muzikálu má pak nominaci jistou zpěvačka Lucie Bílá za hlavní výkon v Sestře v akci, kterou od podzimu hraje v Hudebním divadle Karlín. Hereckou asociaci oslovil i výkon mladičké Natálie Grossové v muzikálu Ples upírů, který lze vidět v Goja Music Hall. Třetí nominovanou pak je Katarína Hasprová jako Paní Danversová v ostravském muzikálu Rebecca. Za mužský muzikál si cenu podle poroty vyslouží někdo z trojice Peter Pecha (titulní role v muzikálu Rocky v pražském Kongresovém centru), Pavel Režný (Tony v plzeňské West Side Story) a Daniel Rymeš (titulní postava v brněnském Chaplinovi).

První scéna má balet

Národní divadlo tradičně boduje v kategorii Balet, pantomima nebo jiný tanečnědramatický žánr. Letos zde má za ženy zástupce v Nikole Márové (Svěcení jara), které konkurují Fanny Barrouquére z pražského souboru Lenka Vagnerová and Company a Barbora Šulcová z ostravského O Balcao de Amor. Mezi tanečníky si Thálii odnese někdo z trojice Burak Serkan Cebeci (ostravští Tři mušketýři), Rory Ferguson (liberecké Petrolejové lampy) a Ondřej Vinklát (Svěcení jara v Národním divadle).

V opeře se pak v ženách rozhodne mezi brněnskými Markétou Cukrovou a Kateřinou Kněžíkovou a ostravskou Maidou Hundelingovou. Za zpěváky mají šanci budějovický Svatopluk Sem a liberečtí Andrij Škurhan a Titusz Tóbisz.

Ceny Thálie se budou udělovat už popětadvacáté. Ceremonie je v plánu na sobotu 24. března opět v historické budově pražského Národního divadla. Přímý přenos bude k vidění na ČT1. Herecká asociace vyhlásí celkem patnáct laureátů, vedle vyjmenovaných kategorií opět udělí Cenu za celoživotní mistrovství, Zvláštní cenu Kolegia, Cenu pro činoherce do 33 let a čtyři oborové celoživotní ceny.