Erika Stárková v seriálu Most! (2019)

Erika Stárková v seriálu Most! (2019) | foto: © Česká televize / Michaela Buchtová

Stárková a Albrecht mají Ceny divadelní kritiky, ceremoniál bude později

  • 0
Ceny divadelní kritiky už znají vítěze pro loňský rok. Kvůli karanténě a bezpečnostním opatřením je pořadatelé vyhlásili pouze v improvizované formě na webu a Facebooku. Slavnostní ceremoniál prý bude později.

Divadlem roku se v hlasování kritiků stala celkem očekávaně Městská divadla pražská, která ovládla dříve oznámené nominace. Jedním z jejich želízek byla i Erika Stárková za náročnou roli Dívky v české inscenaci Bowieho muzikálu Lazarus – právě ona získala cenu pro herecký výkon roku. V mužské kategorii si ocenění vysloužil Jakub Albrecht za vyčerpávající titulní úlohu v inscenaci Bezruký Frantík. Tu loni uvedlo pražské Divadlo pod Palmovkou.

Podle pořadatelů si nejvyšší ocenění, tedy to pro inscenaci roku, odneslo uvedení hry Tomáše Dianišky Transky, body, vteřiny v ostravském Divadle Petra Bezruče. 

Zdejší inscenace si připisuje i další body: Talentem roku se totiž stal herec Jakub Burýšek, představitel hlavní role. Dianiškův satirický kus se stal dále i nejlepší poprvé uvedenou českou hrou roku.

Cena za scénografii roku připadla dle očekávání Jakubu Kopeckému za dechberoucí ztvárnění scény Kytice v Národním divadle. Hudbu roku pak složil Tomáš Vtípil pro inscenaci Woyzeck v brněnském HaDivadle.

Ceny divadelní kritiky tak mají za sebou svůj 28. ročník. Anketu, která se dříve nazývala Ceny Alfréda Radoka, pořádá odborný časopis Svět a divadlo. V aktuálním ročníku hlasovalo 82 divadelních kritiků a publicistů.

Ceny se měly v pondělí večer původně předávat v pražském divadle Komedie, odkud byl v plánu i stream. Pro nouzový stav a karanténu týkající se šíření nemoci Covid-19 se však pořadatelé rozhodli výsledky pouze oznámit na internetu. „Věříme, že – až bude po karanténě – ceny předáme reálně a vše společně oslavíme,“ uvedl šéfredaktor časopisu Svět a divadlo Karel Král.

Ceny divadelní kritiky za rok 2019

inscenace roku

TRANSKY, BODY, VTEŘINY (Divadlo Petra Bezruče)

ženský herecký výkon roku

ERIKA STÁRKOVÁ jako DÍVKA (Lazarus, Městská divadla pražská)

mužský herecký výkon roku

JAKUB ALBRECHT jako BEZRUKÝ FRANTÍK (Bezruký Frantík, Divadlo pod Palmovkou)

divadlo roku

MĚSTSKÁ DIVADLA PRAŽSKÁ

poprvé uvedená česká hra roku

TOMÁŠ DIANIŠKA: TRANSKY, BODY, VTEŘINY (uvedlo Divadlo Petra Bezruče)

scénografie roku

JAKUB KOPECKÝ (scéna pro Kytici, Národní divadlo)

hudba roku

TOMÁŠ VTÍPIL (Woyzeck, HaDivadlo)

talent roku

JAKUB BURÝŠEK (herec)

Pozn.
V neoceňované kategorii „největší zážitek ze zahraničního divadla“ se na prvním místě v anketě umístilo Grillparzerovo 
Štěstí a pád krále Otakara (režie Dušan D. Pařízek, Volkstheater Wien), uvedené na Pražském divadelním festivalu německého jazyka.