Záběr z představení Velvet Havel

Záběr z představení Velvet Havel | foto: Vladimír Kiva Novotný

Nejlepší byl Velvet Havel. Zábradlí pobralo v cenách kritiky úplně vše

  • 12
Divadlo Na zábradlí zvítězilo ve všech možných kategoriích Cen divadelní kritiky za rok 2014. Nejlepší hrou loňského roku se stal tamní kus Velvet Havel. Ze stejné hry vyšla i ocenění pro herce a herečku roku. Anketa nahradila dosud udílené Ceny Alfréda Radoka.

Česká divadelní kritika hlasováním rozhodla, že zdaleka nejlepší hrou loňského roku se stal Velvet Havel pražského Divadla Na zábradlí. Hra si odnesla nejen cenu pro nejlepší inscenaci roku, ale bodovala i v kategoriích nejlepší poprvé uvedená česká hra, nejlepší hudba a nejlepší mužský i ženský herecký výkon. Za roli Václava Havla ji dostal herec Miloslav König, za Olgu Havlovou pak Marie Spurná.

Původní hudební hra Miloše O. Štědroně, kterou pro Zábradlí zrežíroval Jan Frič, se snaží humorným kabaretem vyrovnat s životem Václava Havla. „Hra je výjimečná tím, že absurdním uchopením postavy neurazí ani jednu stranu. Zatímco jedni nad narážkami na Havlovu nepraktičnost pobaveně tleskají a vzpomínají, druzí se tetelí blahem a lížou si rány způsobené intenzivní tryznou,“ psal iDNES.cz po květnové premiéře (recenze zde).

Divadlo Na zábradlí, které druhým rokem vede původně brněnský tým okolo Petra Štědroně, bodovalo i ve zbývajících kategoriích. Stalo se divadlem roku a výprava další tamní hry Požitkáři byla jménem Marka Cpina oceněna jako scénografie roku. Cenu pro talent roku si pak odnesla mladá režisérka Anna Petrželková, která loni uvedla hru Báby opět v Divadle Na zábradlí či Idioty ve Švandově divadle.

V nominacích hojně figurovalo brněnské HaDivadlo s inscenací Maryša, která se stala hrou roku podle ankety Divadelních novin (více zde). V cenách kritiky se však Brnu letošní hegemonii Zábradlí narušit nepodařilo.

Ceny divadelní kritiky nahradily tradiční Ceny Alfréda Radoka. Ty udílel Nadační fond Cen Alfréda Radoka na základě každoroční ankety divadelních kritiků pro časopis Svět a divadlo. Poté, co fond z udílení odstoupil, rozhodl se časopis pod vedením šéfredaktora Karla Krále na ceny navázat pod novým názvem. V anketě hlasovalo celkem 69 účastníků.

Ceny divadelní kritiky 2014

INSCENACE ROKU
Miloš Orson Štědroň: Velvet Havel (režie Jan Frič, scéna David Černý a Jan Frič, kostýmy Lucia Škandíková, texty písní M. O. Štědroň, dramaturgie Lucie Ferenzová, produkce Alexandra Poláková, Divadlo Na zábradlí Praha, premiéra 2.5.2014)

ŽENSKÝ HERECKÝ VÝKON
Marie Spurná (jako Olga Havlová, Velvet Havel)

MUŽSKÝ HERECKÝ VÝKON
Miloslav König ( jako Václav Havel, Velvet Havel)

DIVADLO
Divadlo Na zábradlí (Praha)

NEJLEPŠÍ POPRVÉ UVEDENÁ ČESKÁ HRA
Miloš Orson Štědroň: Velvet Havel

SCÉNOGRAFIE
Marek Cpin (výprava) (Jan Mikulášek, Dora Viceníková: Požitkáři, režie J. Mikulášek, Divadlo Na zábradlí)

HUDBA
Miloš Orson Štědroň: Velvet Havel

TALENT ROKU
Anna Petrželková (režisérka)