Divadlo na Vinohradech uvádí Čarodějky ze Salemu

Divadlo na Vinohradech uvádí Čarodějky ze Salemu | foto: Viktor Kronbauer

Čarodějky ze Salemu. Předvánoční Vinohrady nabízejí inkviziční drama

  • 3
Příběh zfanatizovaných dívek, kterým bylo dogmatiky dopřáno sluchu a které svými udáními o domnělých stycích s ďáblem držely v šachu celou obec, byl zpracován mnohokrát. Divadlo na Vinohradech se k Čarodějkám ze Salemu ve středeční premiéře vrátí po šestapadesáti letech.

Arthur Miller použil skutečné události Ameriky konce 17. století jako apokryf k politickým procesům USA 50. let. „Společnost si vždy najde nějakého viníka či nepřítele a zešílí,“ popisuje Tomáš Pavelka, který se na pražské scéně představí jako John Proctor.

Hra pojednává o historických událostech z amerického Salemu v Massachusetts. Tamní případ honu na domnělé čarodějnice je ojedinělým projevem inkvizičního procesu v Americe na úsvitu její demokracie.

„Proctor zůstává na straně, která si zachovává zdravý rozum. Nese si ale velkou vinu, kterou si nechce přiznat. Není svatý muž. I díky němu se situace vymkne kontrole a tamní společenství pohltí hysterie,“ popisuje postavu, kterou ve známém filmovém ztvárnění z roku 1996 zahrál Daniel Day-Lewis. „Neměl jsem čas a upřímně řečeno bych se i bál se na to dívat. Asi to udělám, až to odpremiérujeme,“ říká a připomíná, že vedle hollywoodské verze existuje i francouzský snímek z roku 1957.

Ač jsou kostýmy dobové, téma je dle Pavelky stále aktuální. „Až bolestně. Společnost se radikalizuje, ač podmínky nejsou nijak závažné. Všichni jsme vyděšení z uprchlíků, které tu máme čtyři a kdoví jestli,“ uvažuje herec. Drama v režii Juraje Deáka však na Vinohradech uvedou bez Millerových aktualizací.

„Rozhodně nám tam žádní uprchlíci neběhají. Je to klasická realistická činohra,“ pokračuje Pavelka a upozorňuje diváky, aby si Millerovu hru nepletli s populárními Čarodějkami z Eastwicku s Jackem Nicholsonem.

Diváci dále uvidí například Andreu Elsnerovou, Svatopluka Skopala, Otakara Brouska ml., Igora Bareše, Jaroslava Satoranského či třeba Reginu Rázlovou. Hudbu přichystal Vladimír Franz.