Jitka Schneiderová - slavnostní zahájení 52. ročníku Mezinárodního filmového...

Jitka Schneiderová - slavnostní zahájení 52. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary u hotelu Thermal (30. června 2017) | foto: Václav Šlauf, MAFRA

V létě se na Vyšehradě vrátí Brouk v hlavě. S Blažkem a Schneiderovou

  • 0
Divadlo Studio DVA zahájilo letní předprodej. Přehlídku na Letní scéně Vyšehrad, která trvá od 21. června do 31. srpna, odstartuje premiéra nového nastudování Brouka v hlavě s Filipem Blažkem a Jitkou Schneiderovou. Hrát se bude i v kamenném divadle a nově na Tvrzi Divice.

Režie premiérového Brouka v hlavě se ujal Milan Schejbal, který již s divadlem spolupracoval na Poprasku na laguně. Nejhranější dílo francouzského dramatika, které roky patřilo mezi stálice Divadla na Vinohradech, patří mezi nejslavnější komedie všech dob. Režisér obsadil Filipa Blažka, Jitku Schneiderovou a Romana Štabrňáka. V dalších rolích se objeví Michal Slaný, Štěpán Benoni, Berenika Kohoutová, Jiří Ployhar a Mojmír Maděrič.

Kromě premiérového titulu se diváci na Vyšehrad mohou vypravit také na jedenáct dalších kusů z repertoáru divadla. Chybět mezi nimi nebudou hry Patrika Hartla 4 sestry a Hovory o štěstí mezi čtyřma očima, ale také další vztahové komedie Vše o mužích, Kutloch aneb I muži mají své dny a Poprask na laguně. Svoji stand-up comedy Celebrity pod širým nebem uvede i Ondřej Sokol.

Vyšehrad bude dále letos hostit Karla Rodena a Janu Krausovou. Ti zde odehrají kultovní představení Otevřené manželství, oblíbenou komedii Sex pro pokročilé a její volné pokračování Vzhůru do divočiny. Na tři večery se vrátí i jejich francouzská komedie O lásce, která má jinak po derniéře.

Diváci se v rámci přehlídky dočkají i 14 repríz hitu loňského léta Líbánek na Jadranu, které budou až na tři reprízy z kapacitních důvodů odehrány v kamenném divadle. Jednou z výjimek bude uvedení této komedie Patrika Hartla v historických kulisách nádvoří romantické Tvrze Divice, kde divadlo Studio DVA na čtyři večery otevírá svoji další Letní scénu.

Opět slovenské hvězdy i koncerty

Již pátým rokem bude naopak kamenné divadlo patřit Létu slovenských hvězd. Přehlídka bratislavských divadelních souborů se uskuteční v druhé polovině srpna (20. – 31. 8.). Program slibuje šest představení, z toho dvě premiéry, ve kterých se mohou diváci těšit na taková jména slovenského divadla, jakými jsou Milan Lasica, Emília Vášáryová, Zuzana Kronerová, Milan Kňažko, Anna Šišková, Zdena Studenková, Kamila Magálová a mnoho dalších.

Poosmé pak budou v rámci Letní scény uvedeny také koncerty. Letos na Vyšehrad zavítá slovenská šansoniérka Szidi Tobias, chybět nebude ani Dan Bárta za doprovodu Robert Balzar Tria. Nově se můžete těšit na koncert Hany Zagorové, kterou doprovodí Boom! Band Jiřího Dvořáka. Program Letní scény pak uzavře koncertem Monika Absolonová.