Václav Havel na premiéře své hry Pět tet v divadle Husa na provázku

Václav Havel na premiéře své hry Pět tet v divadle Husa na provázku | foto: Radek Miča, MAFRA

Brněnský festival uvedl kompletní Havlovo dílo. Včetně Prasete a Pěti tet

  • 4
V Brně o víkendu začal festival Divadelní svět. Na premiéru své hry Pět tet dorazil i Václav Havel. Manželka Dagmar si v ní však nezahrála kvůli nemoci.

Havlovo kompletní dramatické dílo lze v devíti dnech vidět na novém brněnském festivalu Divadelní svět. Přehlídku, která v největším moravském městě nemá obdoby, v sobotu zahájila premiéra Havlovy grotesky Prase.

"Myslím, že dobrá věc se podařila," řekl žertovně bývalý prezident v Brně po uvedení své groteskní hříčky. Anekdotu o napálení někdejšího disidenta vychytralými vesničany při koupi zabijačkového pašíka režisér Vladimír Morávek pojednal jako karikující obrázek vychytralých Čechů, který rámoval slavnými áriemi z opery Prodaná nevěsta. A tak Havel v kratinkém poděkování stylově kontroval.

z inscenace hry Václava Havla Pět tet (divadlo Husa na provázku)

Ještě včera se bývalý prezident na festivalu zúčastnil premiéry svého nejnovějšího kusu Pět tet. "Jednu z rolí měla hrát Dagmar Havlová, ale bohužel se nakonec kvůli nemoci omluvila," uvedl režisér Vladimír Morávek. Za Havlovou nakonec zaskočila Pavla Tomicová z královéhradeckého divadla.

Právě tento soubor uvedl hodinu po poledni Havlovu Vernisáž, ke které po třiceti letech autor dopsal krátké pokračování Pět tet. Snobští manželé Michal a Věra zestárli a zůstali zazobanými pozéry, Bedřich se u nich nudí stejně jako před třemi dekádami. A všechny společně i s jejich nenaplněnými životy obchází smrt.

z inscenace hry Václava Havla Pět tet (divadlo Husa na provázku)

Havel se během dvoudenní návštěvy festivalu dokázal s noblesou a vtipem vyhnout všem nástrahám. Z nesčetných žádostí o autogram nejelegantněji vybruslil v podzemí Divadla Husa na provázku. Na velkou červenou skříňku hydrantu s tiskacím H připsal toliko avel.

Vrcholem bude karneval

"Zdá se mi, že to má úspěch, všude je plno, lidé se baví. Že tady jsou zastoupeny všechny mé hry, a ještě dokonce některé texty, které nebyly pro divadlo psány, mě samozřejmě neobyčejně těší," složil Havel kompliment novému festivalu.

Ostatně ví, o čem mluví. Program čítá přes dvě stě šedesát položek. "Je to přes dvě stě rozmanitých akcí, filmů, vesměs naprosto originální nápady. Je to veliké dobrodružství," chválí Havel nový brněnský divadelní podnik.

Václav Havel na premiéře své hry Pět tet v divadle Husa na provázku)

"Jsem rád, že i navzdory dvacetileté pauze jsem přijímán divadelníky jako jeden z nich," řekl včera Havel před odjezdem z festivalu. Divadelní svět nese v podtitulu právě jeho větu: To jsou paradoxy, co? Přehlídka příští víkend vyvrcholí velkým lidovým karnevalem Slavnost masek.