Frontman U2 Bono se o muzikálu rozpovídal v televizní show Good Morning America prostřednictvím satelitu.

Frontman U2 Bono se o muzikálu rozpovídal v televizní show Good Morning America prostřednictvím satelitu. | foto: Lukáš Bíba, MF DNES

Bono napsal muzikál o Spider-Manovi, Broadway za něj dala miliardu korun

  • 8
Chystaný muzikál Spider-Man se stane nejnákladnějším představením v dějinách newyorské Broadwaye. A co víc, hudbu složil Bono z irské kapely U2 a jeho kolega Dave Evans, tedy The Edge. "Napsat hudbu ke Spider-Manovi bylo snazší než zkomponovat písně z repertoáru skupiny U2," přiznal se zpěvák v pátek v televizním pořadu Good Morning America.

Bono v televizní show na otázky odpovídal prostřednictvím satelitu z turné U2. Skupina je obnovila v srpnu po pauze způsobené květnovým Bonovým zraněním zad.

Premiéra
a lístky

Spider-Man se má hrát v New Yorku od prosince a náklady na něj se odhadují na 60 milionů dolarů (1,1 miliardy korun). Muzikál měl mít původně premiéru letos v únoru, ale kvůli finančním problémům se jeho příprava zpozdila.

Vstupenky jdou do prodeje v neděli.

Bono řekl, že v představení zazní hudba nejrůznějšího druhu, od rokenrolu a melodických kousků po orchestrální skladby.

Oběma hudebníkům dal nabídku napsat muzikálovou hudbu hollywoodský producent Tony Adams, který zemřel v den podpisu smlouvy. "Netušil, že jsme s Bonem dlouho plánovali udělat něco pro Broadway," řekl The Edge.

Producenti slibují nový pohled na příběh Petera Parkera, proměněného díky kousnutí pavouka v člověka schopného šplhat po stropě. Režisérkou představení je Julie Taymorová, představitelem hlavního hrdiny Reeve Carney, pro nějž je to osobní premiéra na Broadwayi. Podle Taymorové je na obtížnou roli pěvecky i herecky připraven.

Skupina U2 vystoupila na berlínském Olympiastadion (The Edge)

Kytarista The Edge při vystoupení v Berlíně (červenec 2009)

Produkce slibuje promyšlené kostýmy, v nichž se budou herci pohybovat na lanech nad hlavami diváků. Hudbu na představeních obstará Carneyova kapela, která bude hrát naživo.

,
Témata: Bono Vox, Spider-Man, U2