Záběr z představení Laterny magiky nazvané Bon Appétit!

Záběr z představení Laterny magiky nazvané Bon Appétit! | foto: Serghei Gherciu

Bon Appétit! popřeje Laterna magika fascinovaná jídlem i asociacemi

  • 0
Je to úplně poprvé, co soubor pražské Laterny magiky přistoupil při tvorbě inscenace ke spolupráci s jiným tělesem. Novinka nazvaná Bon Appétit! totiž vznikla společně s Baletem Národního divadla.

Idea nejnovějšího představení našeho specifického souboru sídlícího na Nové scéně se točí okolo fascinace jídlem, kterou prý tvůrci sdílejí. Celé Bon Appétit! navíc vznikalo formou vrstvení asociací; režijně za ním ostatně stojí společně s choreografem Janem Kodetem duo SKUTR, pro které je takový styl práce typický. 

„Útržky příběhů, vnitřní světy lidí, které jsme minuli na ulici nebo ve snu. Strach, hledání a nalézání. Plynutí času. Radost z dobře udělané palačinky. Pomeranč a jeho tajemství pod kůrou. Odhozený kelímek. Osamělost za stolem. Dotek. Absence dotyku. Francouzština – jazyk kuchařů. Fontána čokolády. Zmražené a rozmražené city uprostřed chladicího boxu na potraviny, nebo spíš na život. To vše v inscenaci tanečníci vyjadřují zejména pohybem, občas i slovem a zpěvem. Z mnoha takových střípků si může divák poskládat vlastní příběh a vlastní svět, který vyvoláte anebo zakončíte souslovím Bon Appétit!,“ přibližuje režisér a polovina dua SKUTR Martin Kukučka.

Hlavou uměleckého týmu je choreograf Jan Kodet. „Bylo jen logické vyjít z tématu, kterým člověk žije. O jídlo však jde jen v prvním plánu. Téma před námi otevřelo spoustu asociací a dalších cest k tanečním obrazům, které jsou konkrétnější i abstraktnější, dotýkají se mezilidských vztahů, užívání si života, ale i environmentálních problémů,“ říká.

„Je asi důležité dát před závorku, že nám od začátku šlo především o taneční projekt. Protože tanec je také součástí Laterny magiky, nejen propojování projekcí a pohybu,“ popisuje pak druhá polovina SKUTRu Lukáš Trpišovský.

„Radost z inscenace budou mít podle mne zejména diváci, kteří jsou milovníky volného asociativního tvaru. Představení otevírá a uzavírá dívka s pomerančem, kterou ztvárňuje Kristina Kornová, nechá nás vstoupit do své vnitřní krajiny, kde je pomerančovník, zvíře, a dokonce i bouře. Vnitřní bouři zažívá nejen ona, ale i další postavy – palačinkáři, dívka za stolem, garbageman, garbagewoman, kluk-zvíře a další. Někdy jen v jednom obraze, jindy zas jako průvodci celým představením vystupují a zase splývají s davem,“ doplňuje Trpišovský.

Novinka Laterny magiky má premiéry v plánu na 10. a 11. září na Nové scéně Národního divadla.