Záběr z premiéry novocirkusového představení Vzduchem

Záběr z premiéry novocirkusového představení Vzduchem | foto: František Ortmann

Ojedinělá šance na Letné. Cirk La Putyka a Losers poprvé „budou spolu“

  • 0
Jeden je považován za symbol našeho nového cirkusu, druhý bývá hlavní českou hvězdou posledních ročníků festivalu Letní Letná. Řeč je o našich předních novocirkusových souborech Cirk La Putyka okolo Rosti Nováka a Losers Cirque Company Petra Horníčka. Letošní Letní Letná Light se stane svědkem jejich první oficiální spolupráce.

V pátek zde totiž uvedou projekt Be Together – Buďme spolu.

Po organizační stránce půjde o náročné představení, oba soubory do něj vyšlou deset zavedených akrobatů a osm nováčků. „I s kapelou tak diváci uvidí na čtyřicet performerů,“ počítá Petr Horníček, který se spolu s Novákem na novince podílí režijně a organizačně.

Soubory slibují, že se speciální show aktivně zúčastní i sami diváci. „Bát se ale nikdo nemusí. Kdo se bude chtít zapojit, zapojí se,“ ubezpečuje Horníček a upřesňuje, že především půjde o pomoc akrobatům. Představením provedou Jiří Kohout a Mates Petrák.

Kam který akrobat patří, poznají diváci podle barev. V úvodu se oba týmy začnou hecovat a vzájemně zkoušet, aby postupně splynuly a táhly za jeden provaz. „V úplném závěru bychom rádi alespoň rytmicky zapojili úplně všechny,“ doufá Horníček.

Pro Losers i La Putyku se jedná o skutečně neobvyklý projekt. Soubory mají totiž odlišnou poetiku a obvykle předvádí trochu jiný nový cirkus. Tým okolo Horníčka preferuje skupinovou akrobacii, soubor Rosti Nováka zase rád využívá pomůcky jako třeba teeter board. „Oba pak děláme závěsné triky,“ dodává akrobat.

Buďme spolu věstí jedinečný zážitek i proto, že páteční premiéra bude zároveň derniérou. „Vzhledem k tomu, jak je vše organizačně a personálně náročné, si nedokážu představit, že by se nám to podařilo zopakovat,“ uvažuje Horníček. Zároveň však dodává, že se díky tomuto gigantickému projektu zvýšila šance, že oba soubory v budoucnu společně připraví nějaké regulérní představení.

Dokud vše nezastavil covid-19, nedokázala si totiž ani jedna company na něco takového najít čas. Losers Cirque Company ostatně měli právě nyní vystupovat na skotském festivalu Fringe se svojí show Heroes. Místo toho tu „budou spolu“ s La Putykou pro české diváky.