Denisa Barešová v inscenaci Ať vejde ten pravý

Denisa Barešová v inscenaci Ať vejde ten pravý | foto: Patrik Borecký

Hygge nečekejte. První premiéra líčí v severské krimi upíry i paneláky

  • 0
Zajímavé prvenství doprovází sobotní program Švandova divadla. Jedna z prvních pražských scén, která v květnu otvírá své brány divákům, totiž nabízí i první letošní živou premiéru.

Inscenaci Ať vejde ten pravý ve velkém sále režíruje Jan Holec podle švédského románu Johna Ajvide Lindqvista.

Tvůrci slibují drama o lásce, dospívání, šikaně a blízkosti, navíc v žánru severské detektivky, a dokonce s upírským motivem. „Hlavní téma je zahrnuto v samém názvu,“ uvažuje představitelka jedné z hlavních rolí Denisa Barešová. „Nejvýraznější je pro mě v inscenaci téma důvěry, odevzdanosti, identity a volby, komu můžeme a nemůžeme svěřit své tajemství,“ dodává.

Barešová si zahraje zvláštní dívku Eli žijící v paneláku na předměstí. „Mimo to, že je upírka, je velice citlivá a nešťastná. Outsiderka, která se živí lidskou krví, ale radost z toho nemá. Potkává se s Oskarem, také outsiderem, ale trochu jiným než ona. Jejich zoufalství je pak spojí dohromady,“ naznačuje. V roli Oskara se představí Oskar Hes, dále hrají Tomáš Petřík, Tomáš Červinek či třeba Marie Štípková.

Novinka vedle detektivky slibuje i populární severskou estetiku z dílny scénografa Jána Tereby. „Rozhodně nečekejte posledních pár let skloňované oblíbené hygge,“ zmiňuje Barešová pohodový životní styl. 

„Příběh je tísnivý a typ scény se spíš podobá neútulnému vzhledu pobaltských domků z předchozích režimů. Rozhodně nic podobného divák na jevišti Švandova divadla ještě neviděl,“ slibuje. Novinka Ať vejde ten pravý využívá dokonce i otočné scény.