Mladá Francouzka má trhák roku

Začalo to jako bezvadná zábava: francouzská školačka Flavia Bujorová si po večerech jen tak sepisovala na papír své fantazie, které se jí pořád rojily hlavou. Pak je dávala číst svým spolužákům. A najednou je z toho knížka, která patří mezi bestsellery současnosti!

Román s názvem Proroctví kamene už byl přeložen do dvanácti jazyků a jeho čtrnáctiletá autorka navlečená do trička s medvídkem momentálně vyjednává jeho filmové zpracování.

Někteří odborníci dokonce začínají říkat, že by film mohl pomoci dílu k podobné popularitě, jakou dnes zažívá například Pán prstenů od Tolkiena. Další však oponují, že tentokráte se kolem díla taková mánie zcela jistě nestrhne, protože se toho zatím nechopila nějaká větší společnost, jež by udělala celosvětovou marketingovou kampaň.

V rozhovoru pro americkou agenturu AP se Flavia Bujorová svěřila, že si chce udržet pokud možno co nejnormálnější život, ačkoliv je v současnosti vůbec nejmladším miláčkem celé francouzské literární scény.

Napsala bestseller, ale vlastně se nic nezměnilo

"Vlastně se nic nezměnilo pořád píšu domácí úkoly a chodím ven s kamarády," krčí rameny Flavia. Od svých vrstevníků se napohled nijak neliší. Když přijde domů na sjednaný rozhovor, odkopne své tenisky do kouta, její e-maily jsou plné "smajlíků" a vlasy plné dětských kudrlinek.

Jenže nenechte se mýlit prvním dojmem, Flavia má do průměrné čtrnáctileté dívky daleko. Je to rozvážná holčina s dobrými vyjadřovacími schopnostmi, která za své literární vzory považuje Shakespeara, Huga, Virginii Woolfovou a Stefana Zweiga.

O ústřední myšlence své knížky mluví s ledovým klidem profesionála. Recenzenti ji sice obviňují z napodobování slavného a dnes výborně prodávaného Tolkiena, nicméně o její stylistické vyzrálosti mluví velice pochvalně. Známý francouzský list Le Figaro označil knihu ve své recenzi za "skutečný fantazijní román".

Přes velmi mladý věk autorky je to prý vyzrálé dílo

Je až s podivem, jak ambiciózní je ústřední myšlenka jejího díla. Kniha vypráví dva paralelní příběhy čtrnáctileté dívky v kómatu, která zápasí o svůj život se smrtí, a o třech dívkách, které bojují proti tyranskému Řádu jezdců.

Proroctví se ve Francii prodalo už 20 000, také v sousedním Německu bylo prvních 30 000 výtisků neobyčejně brzy rozebráno. Vydavatelství HarperCollins plánuje vydání anglické verze na únor 2004 a americké nakladatelství Miramax o tři měsíce později. Kromě angličtiny a němčiny je kniha překládána do mnoha dalších jazyků a už se uvažuje i o natočení filmu.

Nebývale velký zájem médií jí dělá dobře

Flavia se nedávno vrátila z propagace své knihy po Německu a na příští rok plánuje cestu do Velké Británie a USA. Zatím jí nebývalý zájem médií dělá dobře. "Mám možnost se setkat se spoustou zajímavých lidí, objevit dosud nepoznaný svět a vyjádřit sebe sama," vysvětluje slečna Flavia Bujorová, jediné dítě rumunských přistěhovalců.

Básničky a krátké povídky přitom začala psát, když jí bylo šest let. Psaní se záhy změnilo v posedlost a povídky byly stále delší a delší... Jen se podívejte - novou knihu chce vydat během jednoho až dvou let a vysokou školu by ráda studovala ve Spojených státech, ve Velké Británii nebo v Německu.

Ostatně už teď si sama na studia vydělala poměrně slušné peníze. Své Proroctví začala ťukat do notebooku v dubnu 2001, když jí bylo pouhých dvanáct let. "Nepsala jsem nijak pravidelně. Nejčastěji v noci, ale také na břehu řeky Seiny, v kavárně, v metru, na prázdninách, ve třídě, v přírodě," vypočítává malá spisovatelka, která svým kamarádům přinášela příběh po kouskách a ti si je pak mezi sebou půjčovali.

Rukopis se nakonec nějak dostal do rukou čtenářů Flavii zcela neznámých, kteří dílko odnesli bez jejího vědomí do vydavatelství Anne Carriere. Nakladatelství zanedlouho samo zavolalo. "Nemohla jsem tomu věřit! Byl to šok! Jako když se vám splní životní sen," vzpomíná Flavia, která si až tehdy uvědomila, jak se její publikum nečekaně rozrostlo.

V psaní bude pokračovat, ale chce napsat něco jiného

"V psaní chci určitě pokračovat. Kromě toho bych ráda dělala nějakou práci plnou života, při které bych nebyla sama," přemýšlí o své budoucnosti mladá Flavia. Můžeme se těšit na pokračování Proroctví? "Ne, ne, ne!" směje se slečna Bujorová.

"Nechci psát pořád to samé. Už se těším, že objevím i jiné literární styly a posunu se někam jinam." Literární odborníci také dodávají, že velký zájem o dílo mladičké francouzské autorky pramení ze současného a již několik let trvajícího nebývalého zájmu (ten v posledních letech rozvířil zejména Harry Potter a filmy zpracované podle Tolkienova Pána prstenů) o podobný druh literatury. Ten opět přitáhl ke čtení mnoho mladých lidí, a tím i mnoho nových kupujících, kteří předtím do knihkupectví ani nezavítali.

Flavia Bujorová

,