Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

LFŠ se rozšiřuje a nechce být formální

  8:41
Uherské Hradiště - Dvacátý sedmý ročník Letní filmové školy bude oficiálně zahájen zítra večer v Uherském Hradišti. Druhá nejvýznamnější filmová akce v tuzemsku je i letos tematicky zajímavě zaměřená. Kromě tance a erotiky, hlavní náplně přehlídky, jsou do programu festivalu zařazeny také vedlejší cykly zaměřené na kinematografii cizích zemí, například holandský a jugoslávský film. Chybět nebude ani sekce filmu experimentálního.

Rozšíření nabídky pro veřejnost
Divák, který má letos možnost navštívit už sedm promítacích míst, se jako tradičně může těšit na projekce nových českých filmů, krátkometrážní tvorby nebo ozvěn filmových festivalů. Celkem je možné zhlédnout 170 celovečerních a 250 krátkometrážních filmů.

Nově se rozšířila i sekce filmů, přístupných veřejnosti. V prostorách nádvoří Jezuitské koleje, jinak také dům č. 21 na Masarykově náměstí, kde před nedávnem zahájilo provoz letní kino, bude nově umístěno jedno z promítacích míst Letní filmové školy.

"Lidé si mohou zakoupit vstupenky na filmy promítané v těchto prostorách. Kromě kinematografu bratří Čadíků, který bude jako v minulých letech umístěný a volně přístupný na Masarykově náměstí, tak mohou i ti, kteří nejsou účastníky "filmovky",  návštívit dvě letní kina," uvedl ředitel filmové školy Jiří Králík.

"Z tohoto důvodu mám největší strach z deště. V letním kině se budou promítat velmi kvalitní snímky, které nemáme kde opakovat, takže jen vyhlížím dobré počasí," dodal Jiří Králík, kterého poslední přípravy poučné přehlídky filmů zaměstnávají celý den.

Přijedou přední tanečníci
Hlavní cyklus filmové školy, Film a tanec, představí filmy s muzikálovými, baletními i divadelními ukázkami. Garanty jsou osobnosti českého a zahraničního tance Vlastimil Harapes (klasický tanec), Michal Caban (baletní skupina Křeč), Jan Hartmann s Martinem Dejdarem (muzikál), Václav Janeček (Laterna Magica), Pavel Šmok (moderní balet) nebo člen belgické taneční skupiny Ultimo, Vez Wim Wandekeybus.

Na tanec se zaměří i některé doprovodné akce. Kromě vystoupení tanečních souborů, jako jsou Komorní balet Praha, Taneční  skupina Křeč nebo tanečnice Antonie Svobodová, je v programu zařazen cyklus různě zaměřených nočních tančíren. Poslední večer se dokonce uskuteční na Masarykově náměstí taneční promenáda pro veřejnost, které bude předcházet půlhodinový pochod městem.

Promítání nejerotičtějšího filmu
Ale nejen o tanci je letošní ročník filmové školy. Další cyklus Film a erotika zaštiťují český sexuolog Ivo Pondělíček a nejvýznamnější polský filmový kritik Rafael Marszalek. Téma bude pojato seriózně a odborně, z části věnováno také snímkům s homosexuálním podtextem.

Účast přislíbili jugoslávský režisér Dušan Makavejev, který se ve své tvorbě věnuje bourání tabu v erotice stejně jako francouzská režisérka Catherine Breillatová, autorka filmu Romance, údajně nejerotičtějšího snímku devadesátých let.

Ne formální atmosféře
I když počet celovečerních a krátkometrážních filmů v loňském programu ukázal, že z hlediska rozsahu je Letní filmová škola suverénně největší domácí filmovou akcí, nechce jít její vedení podle slov Jiřího Králíka cestou dosahování dalších rekordů, ale cestou kvality programu. Hlavním záměrem i nadále zůstává profilovat filmovou školu především jako akci s převládajícím výchovným charakterem a neformální atmosférou.

Té by mělo v neposlední řadě napomoci také mnoho doprovodných akcí souvisejících s celkovým zaměřením letošního ročníku. Většinu z nich představuje již zmíněný tanec a samozřejmě hudba.

Zahajovacími třešničkami na dortu budou hned dva koncerty. K oficiálnímu sobotnímu zahájení zahraje v letním kině v domě č. 21 anglicko-holandská legenda psychadelického rocku Legendary Pink Dots. Následující večer v neděli se o hudební program na Masarykově náměstí postará nejslavnější slovinská kapela Laibach. V případě deště se koncert přesune do Sportovní haly v Kunovicích.

Kulturní kolo uzavírají výstavy, o které také nebude na  dvacátém sedmém ročníku Letní filmové školy nouze. Sobotní podvečer ve foyer kina Hvězda by měl patřit fotografiím Mina Tanaky, nedělní vernisáž v galerii Dílo zase Ivu Pondělíčkovi a jeho výstavě Dubroka ip neboli Groteskno v sexualitě.

Trojice účastníků Letní filmové školy vyčerpaných po cestě na východní Moravu odpočívá ve foyer kina Hvězda. Na filmovou školu, která se koná v Uherském Hradišti, letos zamířílo kolem dvou tisíc lidí. Přehlídka jim nabízí asi tři sta celovečerních filmů, divadelní představení a spoustu dalších akcí. (23.7.2000)

Autoři: ,

Byl to lynč, ale rány už se zahojily, vzpomíná Rusevová na neúspěch Elišky a Damiána

  • Nejčtenější

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

13. dubna 2024  9:22

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil...

Zbrojířka filmu Rust půjde do vězení za zabití na 1,5 roku. Viník je Baldwin, míní

15. dubna 2024  21:44

Sedmadvacetiletá Hannah Gutierrezová-Reedová, která dohlížela na bezpečnost zbraní při natáčení...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Společnost mučených básníků. Zpěvačka Taylor Swiftová vydala nové album

19. dubna 2024

Potřebovala jsem ho natočit, je to album, které mě zachránilo. Takto zpěvačka Taylor Swiftová...

KVÍZ: Jak dobře se orientujete ve filmech a rolích Rudolfa Hrušínského?

13. dubna 2024  10:30

Stačil mu jeden pohled a vyjádřil všechno, co si jeho postava v danou chvíli myslí. Rudolf...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Plačící Palestinka objímající svou mrtvou neteř je snímkem roku

18. dubna 2024  11:05,  aktualizováno  12:09

Fotografií roku se podle prestižní soutěže World Press Photo stal snímek zachycující Palestinku...

Byli jsme parta naprostých žabařů, říkají hvězdy Červeného trpaslíka

20. dubna 2024

Premium Hosty letošního ročníku svátku komiksů, sci-fi, fantasy a vůbec popkultury Comic-Con byli i britští...

RECENZE: Trpký osud jednoho města. Třetí Šikmý kostel je opět fascinující

19. dubna 2024

Premium Plnými sty procenty ohodnotila naše recenzentka Alena Slezáková očekávaný závěrečný díl trilogie...

RECENZE: Čínská Popelka zachraňuje draky. Kupodivu docela vkusně

19. dubna 2024  9:55

Jistěže animovaná pohádka Jak zachránit draka míří především k dětem, které nad jejím původem...

Společnost mučených básníků. Zpěvačka Taylor Swiftová vydala nové album

19. dubna 2024

Potřebovala jsem ho natočit, je to album, které mě zachránilo. Takto zpěvačka Taylor Swiftová...

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...