Autoportrét Leonarda da Vinci zapůjčený na zámek Zbiroh | foto: ČTK

Do Zbirohu dorazil portrét da Vinciho. I s policejním doprovodem

  • 8
Unikátní renesanční portrét Leonarda da Vinciho je v Česku. Za mimořádných bezpečnostních opatření a s ozbrojeným policejním doprovodem dorazil v neděli večer na zámek ve Zbirohu na Rokycansku. Dílo bude hlavním lákadlem výstavy Příběh rytířského řádu templářů.

"Tuším, že je to také jediné da Vinciho plátno v Čechách od dob Rudolfa II. Část jeho sbírek totiž odvezli Švédové za třicetileté války. Zbytek pak Habsburkové do Vídně," uvedl majitel zbirožského zámku Jaroslav Pácha.

Teprve nedávno objevený obraz, který je na základě odborných analýz a zkoumání odborníků považován za da Vinciho autoportrét z let 1505 až 1510, cestoval z Itálie linkovým letadlem v doprovodu karabiníka.

 Plátno bylo uloženo ve speciálním kufru přímo v kabině pilota, sdělil historik Nicola Barbatelli, který obraz objevil v roce 2008 v jihoitalském kraji Basilicata ve sbírkách jedné aristokratické rodiny. Byl tehdy prezentován jako podobizna astronoma Galilea Galileiho.

Na letišti převzali obraz pořadatelé výstavy a ve střežené koloně sestávající z několika vozů převezli v pancéřované limuzíně do Zbirohu. Na bezpečnost transportu dohlíželi policisté z Útvaru rychlého nasazení.

Mimořádná bezpečnostní opatření a neustálý ozbrojený dohled bude mít dílo také po celou dobu výstavy na zámku, uvedl Pácha.

Z obrazu poznamenaného několika škrábanci shlíží výraznýma očima tvář muže středního věku v černé čapce s dlouhými prošedivělými vlasy a vousy. Plátno o rozměrech zhruba 40 krát 60 centimetrů bude umístěno ve speciální vitríně se stálou vlhkostí a teplotou vzduchu, doplnil Pácha.

Výstava Příběh rytířského řádu templářů v renesančních prostorách zámku představí i další vzácné předměty z 12. až 14. století vážící se k založení a působení řádu templářů v Itálii, Evropě i ve Svaté zemi. Většina z nich nebyla dosud v Česku nikdy k vidění. Exponáty zapůjčené z italských sbírek doplní málo známé předměty z českých a moravských muzeí, které se týkají působení templářů na našem území. V době konání výstavy uplyne 700 let od rozpuštění řádu.

,