Academia Film přežil další den

Olomouc - Úterý, druhý oficiální den festivalu dokumentů a multimédií Academia Film v Olomouci, přineslo spoustu drobných událostí, které střídaly jedna druhou. Již dopoledne přilákal množství diváků britsko-rakouský dokument Stalin - rudý bůh. "Těší mě, že je o film takový zájem a má lidem co říci," byl velkým zájmem překvapen režisér Frederick Baker.

Deset minut po poledni začal na internetu rozhovor s Janem Čulíkem, šéfredaktorem internetového deníku Britské listy a členem poroty AFO. Čtenáři zpravodajského serveru iDNES se zajímali o vydávání Čulíkových Britských listů i o jeho názory například na Českou televizi.

Odpoledne byly paralelně ve Vlastivědném muzeu a v Divadle hudby promítány dva dokumenty - poslední film Olgy Sommerové Zábradlí a dokument o zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky v Praze, který stvořil kolektiv autorů Jančárek, Pátek, Schulz, Poltikovič a Špaček pod názvem Zpráva o stavu světa.

Téměř hodinový dokument Zábradlí uvedla přímo autorka. "Jednou ráno, při cestě na FAMU, jsem se zastavila na kafe v divadle Na Zábradlí. Jak jsem tak seděla, říkala jsem si: To místo si zaslouží dokument. Navíc v té době slavilo čtyřicet let své existence," podotkla Sommerová. I publikum film ocenilo. "Mám rád její práci, protože ji přitahují zajímavá témata a umí je dělat zajímavě," řekl Jan K., student Univerzity Palackého.

Podvečer ve Vlastivědném muzeu patřil soutěžním snímkům studentů FAMU. V hledišti byli hlavně mladí lidé, kteří přijali vrstevníky dlouhým potleskem. Mladé dokumentaristy doprovodila na jeviště Olga Sommerová, která působí jako vedoucí katedry dokumentaristiky pražské FAMU. Ve zkratce představila autory, mezi nimiž byl i její syn Jakub, který do Olomouce přivezl film s názvem Homo sapiens 2000. Úvod projekce provázely problémy s projektorem a tak se muselo promítat z videokazet VHS, což snížilo kvalitu obrazu.

Úterní maraton zakončila večerní nesoutěžní projekce v kině Central, kde mohli lidé shlédnout celovečerní dokument Ivana Vojnára Proroci a básníci, po němž následovala beseda s režisérem.

Paul Whitaker hovoří na Academia filmu v besedním sále olomouckého Muzea umění

Členové poroty Academia filmu v Olomouci (zleva) Jan Čulík, Dušan Trančík, Barbara Kosecká (vzadu), Martin Štoll a ředitel festivalu Jan Schneider