Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reportáž skončila 8. 3. 2010 1:32

81. udílení Oscarů

Zdroje: iDNES.cz, agentury ČTK, AP, HBO

05:22
  • Z filmu Milionář z chatrče

    Z filmu Milionář z chatrče / Autor: Bontonfilm

05:21
"Když byly děti menší, sliboval jsem jim, že pokud tady někdy stanu, přeberu cenu ve stylu tygra z Medvídka Pú. Proto tak skáču," vysvětlil režisér Boyle. "Proti vám je malinký i tenhle chlapík," vzkázal "svým" Indům.
05:21
Herečka Reese Whiterspoonová předává Oscara za režii. Získává ho Danny Boyle za Milionáře z chatrče a radostí skáče.
05:17
Mirka SpáčilováMirka Spáčilová glosuje pro iDNES.cz: Pořád říkám, ať Český lev zavede "in memoriam". Zvlášť letos to vyznělo, když Latifah zpívala živě a nezapomnělo se dokonce ani na kritika. Tomu se říká gesto.
05:17
Do konce udílení Oscarů zbývají čtyři kategorie. Ty nejprestižnější: režie, herecké výkony v hlavních rolích a nejlepší film roku.
05:12
Tereza SpáčilováTereza Spáčilová glosuje pro iDNES.cz: Peter Gabriel může litovat. Kdyby neodmítl vystoupit, mohl si na pódiu zařádit s nakažlivě rozjařenými Indy. A také s Tomášem Baldýnským, který v sobě během dnešního večera evidentně objevuje tanečního ducha. Jen ten Muzikál ze střední mi k tomu nějak nepasuje.
05:12
Režisér Departures Yojiro Takita poděkoval v japonštině, kterou půvabně napodobil tlumočící František Fuka.
05:07
Překvapení v kategorii cizojazyčný film: Oscara nezískal Valčík s Bašírem, ale japonský film Departures, který se odehrává v márnici.
05:06
Hugh Jackman ocenil hudební vystoupení Indů i Johna Legenda, div, že taky nepřitančil.
05:05
Mirka SpáčilováMirka Spáčilová glosuje pro iDNES.cz: Tak už si zase zpívám Jai ho, jai ho. A popravdě, není nad to se během těch tří hodin přenosu protáhnout tancem.
05:04
  • Oscar 2008 - příbuzní Azharuddina Ismaila z filmu Milionář z chatrče sledují...

    Oscar 2008 - příbuzní Azharuddina Ismaila z filmu Milionář z chatrče sledují vyhlašování cen Americké filmové akademie / Autor: Reuters

05:03
Milionář získává velký náskok. Skóre je před vyhlášením nejlepšího cizojazyčného filmu a hlavních kategorií už 6:3.
05:02
"Celý život jsem si musel vybírat mezi nenávistí a láskou a vždycky jsem si vybral lásku. I proto jsem dnes tady," řekl Rahman.
05:02
Vítězí opět A. R. Rahman a píseň Jai Ho. "Dneska bude v Indii opravdu veselo," komentují to z Budapešti.
05:00
Indové to naopak na pódiu roztočili rádi, a hned dvakrát, soutěží totiž se dvěma tituly.
04:58
Nejlepší nominované písně jsou představovány v podobě padesátivteřinových živých výstupů, Peter Gabriel s písní k filmu Vall-I takový přístup odmítl. Jeho roli na ceremoniálu převzal John Legend.
04:56
"Takové štěstí jsem zažil naposledy na své svatbě," řekl A. R. Rahman. "V Indii se říká 'nemám nic, mám matku'. Moje matka tu sedí, a teď mám navíc cenu."
04:55
A Milionář má pátého Oscara, zvítězil A. R. Rahman.
04:52
Nastává další šance pro Milionáře získat body navíc a zvýšit převahu na Buttonem, udělují se ceny za hudbu. Předávají je hvězdy Muzikálu ze střední.
04:51
Mirka SpáčilováMirka Spáčilová glosuje pro iDNES.cz: Každá země má svého strýčka Jedličku, některé si ho holt i váží (komentář k Jerrymu Lewisovi).
04:50
"Většinu života jsem si myslel, že to, že děláte dobro, neznamená, že za to musíte dostat odměnu. Měním názor," řekl komik, z jehož díla neběžel v České republice jediný film.
04:45
Humanitární cenu Jeana Hersholta získává dvaaosmdesátiletý legendární komik Jerry Lewis, předává mu ji Eddie Murphy.
04:43
Mirka SpáčilováMirka Spáčilová glosuje pro iDNES.cz: Škoda, že nevyhrál Forejt. Smiřuje mě s tím fakt, že vítězem je právě Milionář, respektive jak řekl Baldýnský "takový indický Forejt".
04:39
Tereza SpáčilováTereza Spáčilová glosuje pro iDNES.cz: Jméno Petra Forejta by se předávajícímu vyslovovalo určitě snadněji než krkolomné Resul Pookuty. Smutníme. Ale jen přiměřeně. Indové, kteří se v Bombaji mačkají u televize, si tu cenu zaslouží stejně jako milionový zvuk.
04:36
"Nechtěl jsem, aby to skončilo, v Indii mi bylo skvěle," řekl střihač Chris Dickens.