Ze zvířecího krematoria si lidé odnesou popel z mazlíčka i ve šperku

  • 2
V Chodově si lidé mohou své uhynulé mazlíčky nechat zpopelnit a odnést domů v urničce nebo v podobě šperku. Od března tam totiž funguje zvířecí krematorium Pet Heaven, které majitelům nabízí možnost důstojně se rozloučit se zvířecím společníkem.

Je vůbec prvním podobným zařízením v regionu a jeho služby už využili první klienti.

Zakladatelka a autorka projektu Zdenka Šlárová si podle svých slov zakládá na rodinné atmosféře, která usnadní pozůstalým odchod milovaného tvora.

„Od začátku byla hlavní myšlenkou možnost se rozloučit se zvířecím přítelem individuálně, vědět, že se s ním loučím na nějaké úrovni. A že tu památku, kterou na něj budu mít, ať už je to popel, urna nebo předmět s jeho popelem, si můžu vzít a udělat si svůj vlastní soukromý obřad,“ vysvětlila ředitelka krematoria.

Jsou tu chvíle, kdy majitel nemá možnost se rozloučit, nastane náhlá příhoda, kterou nikdo nečeká. „Máme místnost, kam může přijít více lidí a ve které se mohou rozloučit se zvířátkem. A pokud mají potřebu vidět, že se s jejich zvířátkem nakládá individuálně, mohou celý proces žehu sledovat,“ vysvětlila Šlárová.

Zvířátko dostane kremační přívěsek, kde je číslo, pod kterým je mazlíček evidovaný. „Po celou dobu procesu v krematoriu je díky tomuto přívěsku zaručena identita zvířátka. Přívěsek pak dáme spolu s popelem do urničky,“ řekla ředitelka.

Těla jsou zpopelňovaná v americké kremační peci. „Jedná se o technologii na vysoké úrovni, která funguje na principu dvoukomorového spalování. Díky tomu jde z komínu jen teplý vzduch, protože spalovací technologie musí splňovat přísné emisní limity,“ popsala.

Zvířecí krematorium Zdenka Šlárová založila především proto, aby mazlíčci měli důstojný odchod, což se odráží i na přístupu ke zvířatům. „Máme speciální rituál, kdy zvířátko pohladíme a zapálíme za něho svíčku,“ dodala.

První zvířecí krematorium v Česku vzniklo v Brně v roce 2003. Jedinou legální variantou do té doby byla kafilérie či zvířecí hřbitovy. Pohřbít domácího mazlíčka na vlastním pozemku je totiž kvůli přísným podmínkám složité. Hrob může vzniknout 100 metrů od domu a 50 metrů od sousedního pozemku, navíc 200 metrů od vodního zdroje.

Cena kremace a obřadu se odvíjí od váhy zvířete a začíná na patnácti stech korunách.