Karlovarský primátor Petr Kulhánek na úterním jednaní zastupitelstva.

Karlovarský primátor Petr Kulhánek na úterním jednaní zastupitelstva. | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Zveřejnit záznamy videí ze zastupitelstva se nesmí. Vary za to zaplatí

  • 29
Karlovarský magistrát musel ze svého webu stáhnout archiv videozáznamů z jednání zastupitelstva. Udělal to na popud Úřadu na ochranu osobních údajů, podle něhož nelze nechávat záznamy veřejně přístupné. Objevují se na nich totiž lidé z řad veřejnosti, kteří k tomu nedali souhlas.

Karlovy Vary podle úřadu až dosud porušovaly zákon a hrozí jim za to pokuta v řádech desítek tisíc korun za každý záznam.

Podnět, který šel na Úřad pro ochranu osobních údajů, napadl skutečnost, že se při jednání zastupitelů na světelné tabuli zobrazují osobní údaje.

"Při kontrole se ale ukázalo, že když je přenos jednání zastupitelů on-line na internetu i s rodnými čísly, tak je všechno v pořádku. Problém je jinde. Jakmile si totiž záznam někdo pustí z archivu, tak porušujeme zákon. Od všech lidí v jednacím sále totiž nemáme písemný souhlas k tomu, aby byl na záběru jejich obličej, ruka či jiná část těla. Záznamy proto nesmíme archivovat," řekl primátor Petr Kulhánek (KOA).

Podnět poslal na Úřad pro ochranu osobních údajů Jiří Vaněček, šéf karlovarské ODS, jejíž členové jsou v zastupitelstvu v opozici. "Potvrdilo se, že magistrát nenakládá s osobními údaji občanů v souladu se zákonem," komentoval Vaněček předběžné výsledky kontroly.

Jenže vedení magistrátu zvažuje, jestli vůbec nějaká náprava bude. Archiv s videozáznamy je na doporučení kontrolorů zablokovaný do doby, než se Karlovým Varům podaří iniciovat legislativní změnu. V rozporu je totiž zákon o svobodném přístupu k informacím se zákonem na ochranu osobních údajů.

Chtějí upozornit na nesmyslný výklad práva

Radní na svém příštím zasedání rozhodnou, jestli se město rozhodnutí nevzepře. "Je otázka, jestli budeme podporovat nesmyslný výklad legislativy, nebo půjdeme konfrontační cestou, čímž upozorníme na celorepublikový problém," uvedl primátor.

Když kontrolorům připomenul, že záznamy archivuje i Cheb, Ostrov a další města, tak se dozvěděl, že odtud žádný podnět nepřišel.

Starosta Chebu Pavel Vanoušek (ČSSD) jen kroutil hlavou. "Na jedné straně se říká, že mají být radnice vůči veřejnosti otevřené. Sotva se otevřou, tak někdo přijde s klackem a dá jim za uši." 

Dodal, že okamžitě vše nechá prověřit právníky, protože Cheb je na tom jako Vary. Jen s tím rozdílem, že si z Chebu zatím nikdo nestěžoval.