Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Malé obce ztratí vliv, obávají se na Chebsku změn ve vodárně Chevak

  16:11
Pozdvižení vyvolává plán, který má posílit vliv německé firmy Gelsenwasser AG ve společnosti Chevak. Ta má více než miliardový základní kapitál, na Chebsku zásobuje vodou 85 tisíc lidí a jejími většinovými akcionáři jsou města a obce.
Politici se snaží nepříjemnou situaci vyřešit. Rýsuje se návrh, aby blokační výhoda pro Gelsenwasser ze stanov vypadla. Ilustrační snímek

Politici se snaží nepříjemnou situaci vyřešit. Rýsuje se návrh, aby blokační výhoda pro Gelsenwasser ze stanov vypadla. Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Kdyby ale prošel v tichosti připravený návrh na změnu stanov, k němuž se nikdo nehlásí, posunulo by se kvórum při hlasování na valné hromadě a v dozorčí radě Chevaku ze 2/3 na 3/4.

Podle některých zastupitelů by pak německý akcionář, držící nyní 28 procent akcií, mohl už navždycky blokovat zásadní rozhodnutí. Bez souhlasu Gelsenwasseru by města a obce už nic neprosadily ani po roce 2020, kdy skončí platnost tzv. prioritních akcií Gelsenwasseru.

Chevak - fakta

Politici pro novou dozorčí radu Chevaku (s mandátem na 5 let): P. Vanoušek, M. Plevný (Cheb), Ivo Mlátilík, R. Knedlík (Fr. Lázně), M. Kandráč, O. Tobrman (Mar. Lázně), P. Klepáček, J. Červenka (Aš), M. Janscheidt, W. Marek, B. Hambach (Gelsenwasser)
Představenstvo: Jiří Strádal (zastupitel Chebu), Steffen Zagermann
Chevak: Zajišťuje pitnou vodu a odkanalizování 40 měst a obcí, má 190 zaměstnanců. Největší akcionáři: Gelsenwasser 28,75 %, Cheb 15,71 %, Mar. Lázně 15,09 %, město Aš 10,41 %, F. Lázně 10,35 %.

"Výrazně se sníží vliv obcí na finanční politiku, investice, ale i cenu vody a kvalitu služeb poskytovaných Chevakem," varoval zastupitel Petr Černý (VPM - Alternativa, dříve ODS). Spolu se čtyřmi dalšími napříč politickým spektrem sepsal petici za zachování vlivu měst a obcí v Chevaku. Během dvou dnů ji na internetu podepsalo téměř dvě stě lidí.

Černý upozornil, že vedení města a Chevaku důležitou změnu stanov zastupitelům zatajilo. "Nebyli jsme předem informováni. Zároveň požadujeme, aby byl zpracován právní a ekonomický rozbor, protože jsme přesvědčeni, že klesne cena akcií měst a obcí," poznamenal Černý.

Dožaduje se odpovědi, kdo s nápadem na nevýhodnou změnu stanov přišel. Místopředseda představenstva Chevaku a zastupitel za ODS Jiří Strádal obecně řekl, že materiál projednalo představenstvo a dozorčí rada Chevaku.

Podle zastupitele a člena dozorčí rady firmy Miroslava Plevného to ale není zcela pravda. O změně hlasovacích kvór se dozvěděl až dodatečně.

Politici se na tomto bodě minulý týden zasekli a ani po hodinové přestávce se neshodli. Speciálně kvůli Chevaku se zastupitelé sejdou znovu 10. června. Pouhý den před valnou hromadou vodárenské firmy, kde se definitivně rozhodne.

Nebyla to schválnost, říká šéf chebské ČSSD

Objevily se názory, že v Chebu hrozí i rozpad koalice na radnici. Šéf ČSSD v Chebu Petr Navrátil to však považuje za zbytečnou hysterii. Problém vidí snad jen v tom, že zastupitelé o návrhu v předstihu nevěděli. "Možná došlo k informačnímu šumu, ale rozhodně to nebyla schválnost."

Nebezpečí už si všimla i další města. Se změnou stanov nesouhlasí Aš ani Mariánské Lázně. "Osobně s tím mám velký problém," svěřil se starosta Aše Dalibor Blažek na Facebooku.

Jeho město přijalo od Chevaku v polovině května sponzorský dar 120 tisíc korun na letní slavnosti. Pár měsíců před komunálními volbami se má zároveň měnit způsob řízení Chevaku. Po přechodu na tzv. německý model dostane nejvíc pravomocí dozorčí rada rozšířená na 11 členů. Ta jmenuje okleštěné dvoučlenné představenstvo. Důvodem snížení počtu členů řídících orgánů z 18 na 13 je finanční úspora jeden milion korun.

Jenže v připravované dozorčí radě mají zasednout už jen zástupci větších akcionářů - po dvou z Chebu, Aše, Mariánských Lázní, Františkových Lázní a tři za Gelsenwasser. Tak trochu mimo hru zůstanou malé obce, které drží celkem 15 procent akcií.

Podle místostarosty Skalné Radomila Golda by se obce měly bát. "Nevidím teď žádné ohrožení pro Skalnou, ale následně mohu spatřovat rizika v tom, že Chevak ovládne někdo, kdo nebude na malé obce pamatovat."

Vedení Mariánských Lázní nesouhlasí nejen s novými hlasovacími kvóry, ale ani s přechodem na model řízení, kde rozhoduje dozorčí rada. V ní zasednou politici s funkčním obdobím pěti let. Kromě těch, kteří jsou zároveň naplno zaměstnáni na radnicích, budou všichni ostatní brát 70 tisíc korun ročně plus tantiémy.

Chebský zastupitel Petr Černý upozornil, že pokud změna stanov projde, politici v dozorčí radě Chevaku budou bez souhlasu Gelsenwasseru pět let prakticky neodvolatelní. To si ale například starosta Aše Blažek nemyslí. Německý akcionář podle něj vždycky ctil zásadu, že kdo město v Chevaku zastupuje, je pouze věcí zastupitelstva.

Politici se snaží nepříjemnou situaci vyřešit. Rýsuje se návrh, aby blokační výhoda pro Gelsenwasser ze stanov prostě vypadla.

Autor:
  • Nejčtenější

Chovatel „venčil“ v parku na stromě hady, vyděšená žena zavolala strážníky

12. dubna 2024  14:36

Neznámý milovník hadů vzal dva své svěřence a nechal je užívat si teplé jarní slunce na stromě v...

Vítr po celém Česku lámal stromy a zastavil vlaky. Poryvy shodily i posed

16. dubna 2024  9:20,  aktualizováno  13:06

Silný vítr v noci na úterý lámal stromy po celé zemi. Jen v Královéhradeckém kraji hasiči...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Lázně si ze sebe dělaly legraci na pohlednicích

14. dubna 2024  10:43

Když se jednou karlovarský amatérský historik a autor dvou knih o Karlových Varech Antonín Foglar...

Minulou rekonstrukci stadionu zfušovali, zjistily Vary a podají trestní oznámení

17. dubna 2024  16:49

Trestní oznámení se rozhodl podat karlovarský magistrát na neznámého pachatele kvůli někdejším...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dřina, ale i pády. Holky se zbláznily do koní, rodiče jim založili spolek

16. dubna 2024  13:38

Od útlého dětství chodila parta děvčat z Jenišova na Karlovarsku do stájí pečovat o koně. Tato...

Chovatel na Chebsku našel desítky mrtvých ovcí, zřejmě je roztrhali vlci

19. dubna 2024  10:31,  aktualizováno  12:11

Vlčí smečka napadla chov ovcí v Paliči u Lipové na Chebsku. Soukromý chovatel po jejich útoku sčítá...

Neprodávejte je, apeluje petice za zachování posledních městských lázní

19. dubna 2024  9:18

Zachránit poslední výspu tradičního lázeňství v Karlových Varech. Takový je apel iniciátorů petice...

Mariánské Lázně chtějí vybudovat balneologický park v Pottově údolí

18. dubna 2024  15:23

Pítka s minerální vodou, jezírka určená ke svlažení, potůčky k namáčení nohou či rukou, tůňky...

Depo úzkorozchodné dráhy Kateřina v rezervaci Soos je kulturní památkou

18. dubna 2024  12:31

Už jen několik dnů a technický unikát, úzkorozchodná drážka Kateřina v sousedství přírodní...

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...